DIGITALA STRATEGIER, REFERENSER & CASE, SEO | LÄSTID: 4 MINUTER | 17 JANUARI

Case: Hotellet som tog tillbaka sin digitala affär med hjälp av SEO

Obs: detta är ett äldre kundcase. Besök vår case-sida för nyare texter. 
Det lilla Hotellet vid Arlanda Flygplats tog beslutet och vågade satsa digitalt. Ett beslut som vi på GO MO Group vågar lova att de inte ångrar. Under vårt samarbete har vi genom digital marknadsföring och framförallt SEO kraftigt ökat antalet besök på hemsidan via egen kanal – närmare bestämt har man mer än dubblat antal besök.

SEO_för_hotell

Denna djärva satsning har bidragit till att Hotellet inte enbart är beroende av OTA:er utan har tagit upp en framgångsrik kamp för att driva försäljning via sin egna hemsida.
Utmaningen är annars sann och verklig: OTA:erna har tagit över stora delar av marknaden. Det är samtidigt sant att det lönar sig att driva försäljning genom egna kanaler vilket detta är ett bevis för. Det går att konkurrera med OTA:erna utan en gigantisk marknadsföringsbudget om man arbetar med en digital strategi som involverar smarta, kreativa lösningar och som fokuserar på att plocka de lågt hängande frukterna.

”Investering i digital marknadsföring har varit ett lyft för Park Airport vårt Hotel , vi rekommenderar varmt GO MO Group”
– Birgitta Azizsson, Hotellchef

Digital Strategi och lågt hängande frukter

Innan vi inledde vårt samarbete med kunden var hotellets hemsida i stort sett osynlig för Googles sökrobotar. För att öka den digital närvaron, auktoriteten samt flytta tillbaka affären till hotellets egna hemsida har GO MO arbetat med en SEO-strategi som innefattar att man fokuserar på lågt hängande frukter och att äga specifika ämnen och sökfraser – det vill säga nyttja det som OTA:er ofta glömmer och ta fram unikt adderade värden som varje enskilt hotell har att erbjuda sina olika kundgrupper.

Det betyder att vi, istället för traditionell reklam, kommunicerar till ett redan befintligt behov istället för att lägga pengar på att skapa nya behov (en betydligt dyrare process).

Vår grundfilosofi är att alltid via datadrivna beslut maximera resultat av befintligt behov. Rent praktiskt för kunden betyder det att vi inte arbetar med de mest konkurrensutsatta sökorden, vi skapar optimerat innehåll på flera språk för internationella besökare, vi arbetar med UX-optimering (User experience) och arbetar aktivt med att publicera texter på kundens hemsida. Vi identifierade snabbt hotellets mest unika erbjudanden samt attribut därefter arbetade vi aktivt med att driva fler besökare till just dessa. I detta fall handlar det till stor del om att utnyttja läget nära Arlanda flygplats. Hotellets långtidsparkering är ett av de erbjudanden som vi arbetat mycket framgångsrikt med.

Resultat av SEO och faktiska nyckeltal

Kunden har nu en hemsida som är användarvänlig och som uppmuntrar besökaren till att boka sin vistelse direkt på sidan. Hemsidan är effektiv och har en mycket hög konverteringsgrad.

Arbete har resulterat i en ökad organisk trafik från cirka 700 besökare i månaden till över 1,750 besökare i månaden. Organisk trafik syftar till besökare som hittar till hemsidan genom sökmotorers sökfält (det vill säga inte via OTA:er eller betald annons på Google). Nedan kan du se resultatet presenterat i siffror och tal.

Skärmavbild

Grafen ovan jämför månad för månad före och efter tids samarbetet (att uppnå SEO-resultat tar ca 6-12månader).

Ytterligare positiva effekter

Skärmavbild-2019-01-17-kl.-11.23.07

Totala antalet sidvisningar för sidan och innehållet om “Långtidsparkering” som är en av hotellets främsta erbjudanden har ökat med 815 %

Skärmavbild

Antal besökare som klickar på “boka” knappen har ökat med 462 % – från 54 till 304 knapptryckningar i månaden.

Man lyckas nu behålla besökare på hemsidan och konvertera dem; antal besökare som stannar kvar på hemsidan har ökat med 24%. En förutsättning för att konvertera besökare.

“Jag är inte speciellt förvånad över de här siffrorna men väldigt glad för kundens skull. Det jag är förvånad över är att inte fler hotellägare insett att det finns stora möjligheter att ta tillbaka stafettpinnen från de stora OTA:erna om man arbetar med ett befintligt behov” –
Gabriel Ghavami, CEO & medgrundare GO MO Group AB