Tillbaka

Content Marknadsföring, Digitala Strategier, Nyheter, Pull marketing, SEO | LÄSTID: 4 MINUTER | augusti 28, 2017

Content och SEO – 94% AV ALLA B2B KÖP BÖRJAR ONLINE

Är ert bolag ett valbart alternativ i researchprocessen? Underlätta kundresan med rätt content och SEO.

Digital-tillväxt-och-seo-gomogroup

En studie genomförd av Accenture visar att hela 94 % av B2B-köpen förbereds och planeras genom sökningar online. En annan svensk studie genomförd av Postnord visar att Google är den i särklass mest populära kanalen, 82 % anger Google som det primära researchverktyget.

Egentligen behöver man inte hänvisa till studier, det är bara att gå tillbaka till sig själv och se till sitt eget beteende. I Sverige Googlar vi 50 000 000 gånger per dygn, en siffra som är ofattbar med tanke på hur få vi är i vårt avlånga, men lilla land. En intressant paradox är att Google (naturligtvis) vill få oss att konsumera information via annonser (AdWords) men i själva verket är vi B2B-konsumenter inte alls benägna att ta del av annonserna. Vår egna research visar att det organiska sökresultat och klick på det” icke-betalda fältet” är den primära trafikkällan. Vi ser i våra egna kund-case att upp till 92% av de totala söken hamnar i det organiska fältet och när B2B-konsumenten väl klickar på en annons ser vi att dessa besök inte konverterar i närheten så högt som organisk trafik.

Vi ser även att våra mest framgångsrika B2B kunder tar budget från Adwords (annons) och investerar i SEO. B2C eller ofta-köps-varor är annorlunda. Om jag vill köpa ett schampo eller en tågresa som jag väl känner till och som jag köpt förr, så är jag mycket mer benägen att handla detta på annons (dvs jag behöver inte göra research i min köpprocess). Däremot om mitt bolag skall investera i nya maskiner eller anlita en konsult så känns det olustigt att göra detta på annons (dvs jag vill ha relevant och objektivt underlag för mitt investeringsbeslut).

Unikt digitalt content, innehållsmarknadsföring och SEO (Sökmotoroptimering)

duplikat-innehåll

Innehåll eller content är avgörande för att bli ett valbart alternativ och innehåll i kombination med teknisk SEO-kunskap är avgörande för att Google (eller andra sökmotorer) skall hänvisa till just er site eller dess undersidor som ett alternativ till den som söker information. Det är således hemsidans struktur (UX och on-page faktorer), texter, bilder och video som påverkar Googles och potentiella eller befintliga kunders beslut. Det innehåll som vi har på våra hemsidor måste vara spännande och väcka intresse så att innehållet inspirerar till köpbeslut. Tänk på att vara säljfokuserade och tänk utifrån kundens synvinkel.

Tips: om ni har en mindre spännande produkt eller tjänst så arbeta med case eller sätt din produkt eller tjänst i andra sammanhang som gör ditt content intressant.

Vi märker att följande är avgörande och grundförutsättningar för unikt digitalt content och innehållsmarknadsföring (SEO):

  • rätt resurser
  • brett engagemang
  • god kunskap om konsumenternas behov och förutsättningar.

30 % anger att de vill ta hela B2B köpprocessen online (dvs e-handel eller liknande)

Bolag som inte erbjuder tydlig och relevant information hamnar sällan på short-lists och missar därmed viktiga affärsmöjligheter, medan bolagen som rankar bra genom SEO och framförallt med relevant innehåll,både stärker sitt varumärke och belönas med att hamna på flera short-lists och därmed skapar grund för digital tillväxt.

Av deltagarna i Accentures B2B-studie påtalade över 30 % att de uppskattar möjligheten att kunna genomföra sina köp helt utan assistans eller nästan ingen assistans av en säljare. Det finns även data som visar att upp till 70 % av alla B2B-beslut är tagna innan man kontaktar ett bolag, d.v.s. man är väl påläst och har en utarbetad short-list. Researcharbetet är ett av det absolut viktigaste stegen för den här gruppen och det gäller alltså att göra rätt information tillgänglig vid precis rätt tidpunkt, via organiskt sök på Google. Dessutom är det viktigt att informationen är tydlig och fungerar som en röd tråd för användarna ska fullfölja  köpet. Notera att köparnas driv och självständighet varierar beroende på bransch, investeringens storlek och typen av produkt eller tjänst.

Konkurrenter ligger ett steg före

Ju längre ni väntar, desto hårdare måste ni jobba för att ta er till toppen. Om ni idag inte arbetar aktivt med sökordstrategi, content, on-page, off-page, analys och hållbar digital strategi så är risken att ni halkat efter väldigt stor, oavsett hur konservativ bransch ni agerar inom. Se till att ha en partner som kan peka i rätt riktigt och som kan hjälpa er, speciellt om era konkurrenter redan har sina strategier färdiga och om ni inte syns i topp vid sökning på en produkt- tjänst som ni erbjuder.

Är ni trötta på att bli omsprungna av era konkurrenter och är redo att investera i SEO?

Vi på GO MO Group är ledande i landet inom B2B SEO och arbetar idag med några utav landets största bolag både på nationell och internationell basis. Vi erbjuder inga paketlösningar utan skräddarsyr samtliga förslag utefter era förutsättningar – med fokus på affärsnytta och tillväxt.

Om författaren
Gabriel Ghavami
Gabriel Ghavami CEO Jag, Gabriel Ghavami, är VD för GO MO Group och en engagerad förespråkare för generativ AI och dess potential att förnya traditionella B2B-industrier. Med en gedigen erfarenhet inom försäljning, marknadsföring och tillväxtstrategier, är jag passionerat engagerad i att utforska och implementera Gen AI-teknologier som främjar effektivitet och hållbar tillväxt. Är driven av en vision där teknik och mänskliga värden samspelar för att varsamt öppna upp för nya framsteg och möjligheter inom industrin - Tror att människans känslor och moral tillsammans med maskinens snabbhet kan göra våra beslut smartare och snällare.
Kontakta mig
Reza Ghazizadeh Client Success Manager Reza har lång erfarenhet av digital marknadsföring, IT och komplex affärsutveckling. Leder SEO- och Google Ads-projekt för stora som små företag.

Meet the marketer

Upptäck personerna bakom vår framgång i ”Meet the Marketer” – en videoserie där vi intervjuar våra egna talangfulla medarbetare. Lär känna teamet som driver vår innovation och kreativitet på GO MO Group.

Relaterade insikter

Våra insikter om Pull-marknadsföring kommer från hundratals pågående kunduppdrag. Läs om de trenderna inom digital marknadsföring och vilka slutsatser vi kunnat dra från tidigare projekt.