DIGITALA STRATEGIER, SEO, WEBBUTVECKLING | LÄSTID: 2 MINUTER | 17 DECEMBER

Agil digital strategi för ditt företag

En digital strategi omfattar alla aspekter av företagets närvaro online. Den viktigaste av de digitala plattformarna är företagets hemsida. En optimerad digital strategi gör hemsidan till ett digitalt skyltfönster där ni kan kommunicera med beslutsfattare digitalt.

Strategimöte | GO MO Group

Precis som fysiska skyltfönster påverkas av sin fysiska placering blir ditt digitala skyltfönster mer eller mindre synligt beroende på placering. Skillnaden är att det är sökmotorernas ranking som påverkar hur synligt ditt digitala skyltfönster är. Med digitala marknadsföringsstrategier går det att positionera bolaget för maximal synlighet när potentiella kunder söker efter produkter och tjänster.

En välplanerad digital strategi krävs för att marknadsföra din hemsida. Majoriteten av beslutsfattare i företag använder sökmotorer för att hitta innehåll och information. Om du rankas högre än dina konkurrenter kan du vara säker på att du kommer att få både mer och bättre trafik till din hemsida.

Digital strategi för SEO

Sökmotoroptimering, eller SEO (Search Engine Optimization), innebär optimering av hemsidan så att sökmotorer som Google kan hjälpa kunderna att hitta vad de letar efter. För att optimera din hemsida för Google kan du följa några enkla steg. Gör först en sökordsanalys för att se vilka söktermer som är mest populära inom ditt område. Sedan gäller det att fylla hemsidan med innehåll som handlar om detta. Håll reda på var i innehållet du placerar sökorden. För många förekomster av sökorden kommer att göra att innehållet ser ut som spam.

Sökord bör helst förekomma i title, body, meta title, meta description och image. Lägg in länkar för att marknadsföra ditt innehåll. Lägg in interna och externa länkar till ditt innehåll för att öka synligheten i sociala medier etc. Precis som innehållet på hemsidan bör sökordet i titeln vara unikt så att Google SEO kan göra informationen synlig för kunderna.

Digital strategi för UX (användarvänlighet)

Användarupplevelsen (UX) är central för en digital strategi. I takt med att Google blir bättre på att identifiera de bästa hemsidorna blir det allt viktigare att helt enkelt ha “den bästa” hemsidan. Här följer några frågor som du behöver svara på. Är hemsidans utformning bra – hittar kunderna vad de letar efter? Är innehållet attraktivt och betydelsefullt? Är hemsidan förtroendeingivande? Är det enkelt att navigera på hemsidan? Enligt Google är upplevelse en viktig faktor när det gäller rankning.

Agil digital strategi

En strategi som är statisk kommer inte ge goda resultat länge. En fördel med digitala strategier är att det går att mäta utfallet – och agera på det. Genom att justera strategin efter hur den presterar går det att snabbt optimera sin digitala strategi och uppnå maximala resultat. Genom att mäta utfallet och ha flexibla processer går det att experimentera och testa flera hypoteser för att sedan jämföra.

Detta kräver såklart mer resurser – någon måste analysera datan och presentera insikterna för beslutsfattarna, som i sin tur måste ta datadrivna beslut. Att inte kunna lägga timmar in-house på uppföljning och rapportering, kombinerat med att många företag misslyckas bli datadrivna i sitt beslutsfattande gör att man istället uppdaterar sin digitala strategi bara års- eller kvartalsvis.