DIGITALA STRATEGIER, PULL MARKETING, SEO | LÄSTID: 2 MINUTER | 29 JANUARI

Onlinemarknadsföring: en självklarhet

Internetanvändningen i Sverige fortsätter öka – både i antal användare och i mängden tid som spenderas online. Marknadsföring på internet, eller digital marknadsföring, är av yttersta vikt. Företagare har möjligheten att marknadsföra sina produkter och tjänster mot en stor och specifik publik. Att jobba med onlinemarknadsföring på ett korrekt sätt leder till starka och tydliga resultat. Internet har förändrat maktförhållandet mellan företag och konsument på ett drastiskt sätt där säljaren inte längre har full kontroll över vilken information som kunden tar del av. Konsumenten sitter i förarsätet helt enkelt.

Onlinemarknadsföring representerat i blå kopplingar | GO MO Group

Fördelarna med onlinemarknadsföring (Marknadsföring på internet)

Med tillgång till världens alla företag vid fingertopparna har konsumenten mycket mer kontroll och mindre tålamod. Idag är det enkelt att ta reda på allt du behöver veta om ett företag, en produkt eller tjänst innan du bestämmer dig för ett köp. Den som exempelvis bestämt sig för att köpa en produkt/tjänst behöver inte längre vända sig till en säljare för att få information och prisförslag, utan kan enkelt gå online och ta reda på vilken produkt/tjänst som är bäst, vem som säljer den och till vilket pris, vilken avtal som gäller samt vad andra personer rekommenderar. Köpprocesserna är helt ändrade. När köpen sker online måste företagen svara genom att lägga sin marknadsföring online.

För att vara ett valbart alternativ för en kund krävs därför att vi företagare har en uppdaterad och relevant marknadsföringsprocess. Följande fördelar kan komma av att arbeta med onlinestrategi:

1. Onlinemarknadsföring medför stark ROI & minskade kostnader:

Internetmarknadsföring är en kostnadseffektiv metod att nå ut med sitt budskap. Om du lyckas nå fram till kunderna online slipper du de stora kostnaderna som traditionell reklam kan innebära. Istället för generella insikter om vilka som exempelvis läser en tidning går det att nå ut till en väldigt specifik målgruppg genom att använda onlinemarknadsföring snarare än fysiska kanaler.

2. Enorm spridning av innehåll:

Marknadsföring på nätet har teoretiskt sett inga gränser (det heter ju trots allt World Wide Web). Du kan nå kunder på andra sidan jordklotet utan att ta ett enda steg. Kombinerat med hur det går att använda data för att rikta och anpassa sin kommunikation till en specifik målgrupp är online marknadsföring en oslagbar kanal för att nå ut till potentiella kunder.

3. Tvåvägskommunikation, en faktisk dialog:

Genom bolagets hemsidor och sociala medier är det enkelt att föra dialoger med kunderna i realtid och ta del om vad som sägs om ditt varumärke. Genom att få förstahandsinformation direkt från kunderna går det att veta precis hur kommunikationen tas emot. Att kunna mäta prestation och innebär att man kan testa små kampanjer för att finputsa och sedan skala upp – detta är enormt värdefullt.

4. Flexibilitet i med marknadsföring online:

Det är inte bara gränserna som suddas ut. Vad vissa inte tänker på är att även öppettider och helger blir oviktiga: din hemsida kan göra business 24/7. Framgångsfaktorn inom e-handel och digitala säljprocesser ligger många gånger i att de inte har några öppettider, konsumenten handlar var och när de vill. Det enda du behöver göra är att ge dem vad de vill ha. Detta gäller givetvis även inom B2B där köpare enkelt kan kontakta bolag under helger eller kvällar.