DIGITALA STRATEGIER, PULL MARKETING, SEO | LÄSTID: 2 MINUTER | 31 JANUARI

SEO handlar om att besvara frågorna dina intressegrupper frågar Google

Användarna ställer frågor till Google, de företagen som har svaren är vinnare.

Användarvänlighet (UX) och sökmotoroptimering är viktiga ingredienser i arbetet med att bygga en användarvänlig och optimal webbplats. Relevant innehåll i kombination med tekniska SEO-insatser leder till hög relevant rankning.

Hur-fungerar-SEO-enligt-gomogroup

Men hur kommer jag igång?

Så här gör du för att komma igång på bästa sätt.

1) Vässa det befintliga innehållet på din hemsida

Arbetet med att ta fram relevant webbinnehåll kan delas in i två olika steg: (1) Först måste du optimera texterna på webbsidan så att Google förstår syftet med din verksamhet och branschen som du arbetar inom. För att lyckas med det är det viktigt att se till (2) att webbplatsens olika sidor är välorganiserade och strukturerade.

Självklart vill du lyfta fram det viktigaste sidorna av din webbplats (som exempelvis ”Start”/”Hem”, ”Produkter” och ”Kontakta oss”). Det gör du bäst med SEO-vänliga starka tydliga rubriker och genom att använda styckeindelning i alla texter. Använd ord (sökord) och fraser som är relevanta och som faktiskt beskriver din verksamhet – överdriv inte! Fokusera istället på att skriva enkelt och naturligt. Passa också på att optimera dina titlar – och metataggar. Vanligtvis är det enkelt gjort via ditt CMS-system.

2) Bli content marketer; besvara på de frågor dina intressegrupper ställer till Google

Skriv och publicera minst en 500 ord långt blogginlägg varje månad och öka sedan publiceringstakten i takt med att webbplatsen börjar locka fler besökare. Det finns inte någon ”one-size-fits-all” regel för hur mycket du bör publicera och vad som ger just din hemsida den skjuts du behöver, naturligtvis är det konkurrensen som styr, men en tumregel kan vara att börja med 500 ord/månaden och att dela de kunskaper ni har på firman. Skriv om ämnen som dina målgrupper/kundgrupper är intresserade av och passa på att svara på så många frågor som möjligt.

En annan fördel med bloggtexterna är att de kan länkas internt till andra undersidor på din hemsida och därmed öka relevansen och navigeringen av din hemsida. Ännu bättre är dock om länkningarna till sidan kommer från externa sidor med hög sid-auktoritet (Page Authority) som alltså intygar att ditt innehåll är relevant via en tillbakalänkning. Men tänk på att variera dina länkar. Använd många olika, tillförlitliga källor, länka till flera olika av dina egna sidor och kontrollera alltid att länkarna är aktuella, relevanta och att de adderar mervärde.

3) Socialisera mera

Om du inte redan använder sociala medier i interaktionen med dina kund- och målgrupper så är det hög tid nu. Säkra profiler på Sociala medier som passar dina intressegrupper (tex. Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ eller annan relevant kanal), kanaler som kan tänkas matcha dina och besökarnas behov, men bara så många du hinner med att hantera. Sociala medier är nämligen bara ett effektivt verktyg så länge du är aktiv och faktiskt interagerar med din publik.

Ingen tid att förlora. Användarnas behov och frågor finns redan på webben, är du redo att fånga upp dem?