DIGITALA STRATEGIER, PULL MARKETING, SEO | LÄSTID: 2 MINUTER | 29 JANUARI

Öka din synlighet med sökmarknadsföring och marknadsföring på internet

Marknadsföringen på internet och sökmotorer

Ökningen av smarta telefoner och surfplattor har gett internetanvändningen en ordentlig boost. Marknadsföringen på internet och genom sökmotorer har tack vare den ökade internetanvändningen skapat en helt ny syn på marknadsföring som en helhet.

Sökmarknadsföringen, som ibland kallas SEM (Search Engine Marketing), är en metod som används för att leda trafik till webbsidan och få den att synas vid sökning med sökmotorer, både som betalda och obetalda resultat. Betalda resultat, eller sökmotorannonser (SEA), köps genom sökmotorernas online-marknadsföring, medan obetalda, eller organiska, resultat är ett resultat av SEO-baserat arbete. Båda typerna av sökmarknadsföring har som mål att användaren ska se hemsidan som rankas högre.

PSA (Paid Search Advertising) är en typ av sökmarknadsföring som görs på populära sökmotorer. Den mest använda PSA:n är Google AdWords som lägger in annonser i Googles sökresultat som man sedan betalar för per klick. Detta kallas PPC (Pay Per Click). De flesta annonser säljs som PPC men ibland kan de även säljas som CPI (Cost Per Impression) vilket innebär att kostnaden baseras på antal visningar, vanligast är att man utgår ifrån en kostnad per 1 000 visningar av en annons.

Marknadsföring på internet, eller online-marknadsföring som det också kallas, har blivit en allt viktigare verksamhet i takt med att sökmotorer som Google driver sin verksamhet på de nya typerna av marknadsföring. Olika annonser online bidrar till att leda trafik till en hemsida.

Generellt sett kan marknadsföring på internet göras på tre olika sätt:

  1. e-postmarknadsföring
  2. webbmarknadsföring, SEO & SEM
  3. marknadsföring via sociala medier

Marknadsföring via e-post innebär att man skickar meddelanden till utvalda kunder för att marknadsföra varor och tjänster. Webbmarknadsföring omfattar bland annat affiliate marknadsföring, sökmotoroptimering och e-handel. Sociala medier används både för att leda trafik och för att fånga uppmärksamheten hos användare.

Om du precis har kommit igång med en hemsida kommer du ställa dig frågan vilken typ av marknadsföring du ska satsa på, sökmotoroptimering, PPC eller något annat. PPC ger ofta ett bättre resultat på kort sikt medan organisk sökmotoroptimering tar längre tid innan det visar resultat.Det senare är däremot mer kostnadseffektivt och ökar trovärdigheten på ett annat sätt än PPC kan göra.

Det bästa är att göra en analys av läget, identifiera behoven och hitta den rätta balansen mellan de olika metoderna.