NYHETER, SEO | READING TIME: 9 MINUTES | 17 FEBRUARY

Gabriel Ghavami om Thought Leadership som affärsstrategi

Tanke ledarskap

Gabriel Ghavami, VD på GO MO Group

Vad innebär det att vara en tankeledare? 6 riktade råd för tankeledarskap.

Tankeledarskap, eller Thought Leadership som det kallas på engelska, uppstår när företag eller individer blir förknippade med en särskild fråga de brinner för. En tankeledare är en pålitlig källa som engagerar och inspirerar med sina banbrytande idéer. Med tiden samlar dessa opinionsledare till sig engagerade följare, fans och ambassadörer som hjälper dem att sprida och förädla sina åsikter. På detta sätt kan tankeledare förvandla idéer till hållbara lösningar, inte enbart för ett företag, men för en hel bransch, nisch eller till och med en hel marknad.

Ett illustrativt exempel är Elon Musk och Tesla, vilka är förknippade med konceptet elbil och de innovationer som kretsar kring detta. Sökningar på ”Tesla” som varumärke eller ”Elon Musk” som individ överträffar avsevärt sökningarna på sökfrasen ”elbil”. Datat nedan demonstrerar hur antalet sökningar på Google har utvecklats globalt.

Tesla and Electric cars Google trends

Ytterligare exempel är Steve Jobs och Apple, som definierade den smarta telefonens utveckling, hur Spotify har påverkat musikindustrin idag, hur Amazon och Alibaba har revolutionerat e-handeln, eller Ubers roll inom transportsektorn.

Att etablera sig som en tankeledare är betydligt enklare om du har en attraktiv produkt eller ett unikt företag som stöttar dina teorier. Om en produkt eller ett ämne genererar stor efterfrågan har du redan en grupp intresserade individer som kan hjälpa dig att precisera och förverkliga din vision om hur marknaden kommer att utvecklas i framtiden.

På tal om banbrytande teknologier – här är vad ChatGPT har att säga om tankeledarskap:

Att vara en tankeledare innebär att positionera sig själv eller en organisation som en auktoritativ källa för idéer och insikter inom ett specifikt bransch- eller marknadssegment. Det handlar om att producera och distribuera värdefullt innehåll, som artiklar, whitepapers, rapporter och videor, vilka visar på expertis och banbrytande insikter. Syftet med tankeledarskap är att positionera sig som en betrodd rådgivare och tankeledare i branschen, vilket kan leda till ökad synlighet, trovärdighet och affärsmöjligheter, och påverka marknaden.

Bli en tankeledare – någon som folk vill lära sig från

Tankeledarskap, eller Thought Leadership, kan ge en inblick i personligheterna hos de individer som har skapat ett varumärke. Att sträva efter att vara någon som folk tycker om att samarbeta med har varit en affärsregel så länge som affärer har bedrivits. Dessa personliga interaktioner spelar en stor roll, oavsett om de sker ansikte mot ansikte eller via det innehåll du producerar. Att ha något tankeväckande att säga och att uttrycka det väl kan få respons från publiken, men det kan också orsaka splittring.

Att dela dina åsikter genom tankeledarskap kommer att dra till sig publik, men din publik består av människor som alla har sina egna tankar, erfarenheter och uppfattningar som kommer att påverka deras perspektiv. Oavsett vilken inställning eller ståndpunkt du har – bli någon som folk vill lära sig av. På det sättet kommer din tankeprocess att vara effektiv i att kommunicera ett budskap. Positionera dig själv i branschens framkant när det gäller att utbilda, leda och lära.

Kommunikation handlar om att berätta din varumärkeshistoria på ett engagerande och övertygande sätt. Alla vill kunna berätta en stark berättelse som berör.

Tips: Använd dina unika historier för att positionera dig som en relevant, välinformerad, inflytelserik röst som speglar ditt företags personlighet och värderingar.

Gabriel Ghavamis 6 steg för att nå tankeledarskap eller Thought Leadership

Fråga dig själv – vad är du bäst på i världen?

För att bli en tankeledare måste du kunna definiera och konkretisera ditt kärnmeddelande. Du måste vara ärlig mot dig själv och inse att din organisation inte kan vara bäst på allt. Men du måste veta vad ni är bra på och kunna definiera detta på ett så detaljerat sätt att en 10-åring skulle förstå.

Skapa innehåll som talar ditt språk

Din expertis utgör bara hälften av vad som gör dig till en bra tankeledare. Den andra hälften utgörs av dig, ditt team och din organisation. Använd er expertis och ert eget språk när ni skapar innehåll för att effektivt nå er publik.

Var äkta. Din publik kommer att upptäcka oäkta innehåll från en mils avstånd. Du behöver inte vara en fantastisk författare, men du måste kunna projicera din personlighet till din publik. Det är det som skiljer dig från alla andra i din bransch.

Förstå hur videoinnehåll kan användas

Videoinnehåll är mycket populärt idag, med plattformar som Instagram och Facebook som gör stora framsteg för att bli mer video-vänliga. För att nå en bredare publik och skapa ringar på vattnet är det viktigt att du förstår hur du kan kommunicera med din publik genom videoinnehåll.

Var konsekvent med ditt content-skapande

För att vara en tankeledare, måste du vara minnesvärd. Det innebär att du ständigt och konsekvent behöver skapa innehåll. Detta är en process, inte ett projekt, och det tar inte slut förrän du är synonym med det du gör.

Skärmavbild

Leverera värde till dina läsare

Thought Leadership bygger ditt varumärke och påverkar ditt företags resultat, men det betyder inte att du bara kan prata om ditt företag hela tiden. Fokusera istället på att leverera värde till dina läsare genom att utbilda dem, dela nya idéer och vara till hjälp.

Bygg bra team

Bygg ett starkt team av inre och yttre specialister som kan stödja hela processen. Ju mer omtanke och ansträngning du lägger in, desto bättre blir resultatet.

Ha rätt mindset

 • Var principfast, konsekvent och långsiktig.
 • Arbeta hårdare än alla andra.
 • Gör inte som andra gör – hitta din egen väg och stå på dig.
 • Våga ta risker.
 • Be om kritik från andra opinionsbildare.
 • Var den evige studenten – sluta aldrig lära dig.
 • Skapa produkter som är överlägset allt annat på marknaden.
 • Satsa stort på några få viktiga områden och skala upp dina insatser.
 • Arbeta smartare – använd teknik för att skapa skala och effektivitet.
 • Lär dig att använda alla verktyg till ditt förfogande.
 • Satsa på kvalitet och inte kvantitet.
 • Var inte rädd för att misslyckas.

Sammanfattningsvis om vad vi på GO MO Group anser om potentialen att nå tankeledarskap

Att sikta mot stjärnorna kan ibland resultera i att man hamnar bland trädtopparna, men det är en mycket högre nivå än marken man stod på. Det finns ett enormt affärsvärde i att vara synonym med det man gör och många försöker, men misslyckas. Vi har pekat ut några essentiella punkter och tips som kan vara behjälpliga och peka i rätt riktning.

Det finns ingen ”magic sauce”, utan framgång ligger i enormt många externa och operativa faktorer. Tankeledarskap handlar i slutändan om att kämpa hårt för att nå hållbar framgång. Som allt annat spelar utförandet en stor och avgörande roll i framgången. Strategier misslyckas aldrig, men genomförandet av strategier misslyckas.

Kontentan är att en kristallklar vision, hårt arbete, en fantastisk produkt, en skarp strategi i kombination med rätt och engagerat team är centralt. Om alla bitar faller på plats är det möjligt att vinna marknadsandelar genom tankeledarskap.

GO MO Group vill utmana kommunikation, marknadsföring och utnyttja digitala kanaler för att bygga den optimala processen för tankeledarskap. Vårt mål är att våra kunder ska kunna se oss som en betrodd rådgivare och strategisk partner i sin marknadsföringsstrategi. Strategin bygger på att man blir synonym med det man gör eller synonym med de värderingar som ens företag står för.

Vårt erbjudande är att vara en partner som via data påvisar möjligheter och genom leverans av allt från analys, UX, innehåll och SEO / Pull-marketing i världsklass på en global nivå blir en del av det ledningsteam som gemensamt arbetar för att bli en tankeledare.

Kontakta oss gärna för ett fördjupande samtal för att utvärdera möjligheterna för ett fantastiskt samarbete.