NYHETER, SEO | READING TIME: 9 MINUTES | 17 FEBRUARY

Gabriel Ghavami om Thought Leadership som affärsstrategi

Tanke ledarskap

Gabriel Ghavami, VD på GO MO Group

Vad är Thought Leadership? 6 konkreta tips till tankeledarskap.

Thought Leadership, tankeledarskap på svenska, i näringslivet uppstår när bolag eller personer blir synonyma med den hjärtefråga de driver. En Thought Leader är en pålitlig källa som berör och inspirerar med sina innovativa idéer. Med tiden får dessa opinionsledare dedikerade följargrupper, fans och ambassadörer som hjälper dem att sprida och utveckla sin ståndpunkt. Thought Leaders kan på detta sätt förverkliga idéer till hållbar utveckling, inte bara för ett företag utan en hel bransch, nisch eller över en hel marknad.

Ett exempel är Elon Musk och Tesla som är synonyma med elbilen och innovation kring denna. Sökningarna på “Tesla” som varumärke eller på “Elon Musk” som person överstiger kraftigt sökningarna på sökfrasen “electric car”. Datan nedan visar hur antalet sökningar på Google utvecklats globalt.

Tesla and Electric cars Google trends

Andra exempel är vad Steve Jobs och Apple var för den smarta telefonens evolution, vad Spotify är för musiken idag, hur Amazon och Alibaba transformerat e-handeln, eller vad Uber är inom transporter.

Att bli en Thought Leader är betydligt lättare när du har en bra produkt eller har ett unikt bolag som backar upp dina teorier. Om en produkt eller ett ämne skapar stor efterfrågan, så har du redan en intressegrupp som kan hjälpa dig att förtydliga och genomföra din vision om hur marknaden kommer se ut i framtiden.

På tal om disruptiva teknologier – detta säger ChatGPT om Thought Leadership:

Tankeledarskap innebär att etablera sig själv eller en organisation som en auktoritativ källa till idéer och insikter inom en specifik bransch eller marknad. Det handlar om att skapa och dela värdefullt innehåll, som artiklar, whitepapers, rapporter och videor, som visar expertis och provokativa insikter. Målet med tankeledarskap är att etablera sig som en pålitlig rådgivare och tankeledare inom branschen, vilket kan leda till ökad synlighet, trovärdighet och affärsmöjligheter, och påverka marknaden.

Bli en tankeledare – någon som människor vill lära från

Tankeledarskap, eller Thought Leadership, kan avslöja personligheterna bakom de individer som skapat ett varumärke. Att försöka vara någon som människor gillar att arbeta med har varit en regel inom affärslivet lika länge som det gjorts affärer. Dessa kontakter mellan människor spelar stor roll, oavsett om de inträffar face-to-face eller via det innehåll du skapar. Att ha något djupsinnigt att säga och att framföra det väl kan skapa gensvar från åhöraren, men det kan också skapa splittring.

Att dela dina åsikter genom tankeledarskap kommer att locka åskådare, men dina åskådare är människor som trots allt har sina egna tankar, erfarenheter och uppfattningar som kommer påverka situationen. Oavsett vad du har för inställning eller ståndpunkt – bli någon som människor vill lära från. På så sätt kommer ditt tankesätt vara kraftfullt som kommunicerar ett budskap. Positionera dig i framkant av din bransch då det gäller att utbilda, leda och lära.

Kommunikation handlar om att berätta ditt varumärkes historia på ett tilltalande och övertygande sätt. Alla vill kunna berätta en kraftfull story som berör.

Tips: Använd er unika historier för att positionera dig som en relevant, välinformerad, inflytelserik med en vänlig röst som förkroppsligar ditt företags personlighet och värdegrund.

Gabriel Ghavamis 6 steg för att nå tankeledarskap eller Thought Leadership

 1. Ställ dig frågan – vad är du bäst i världen på?

Definiera och konkretisera ditt kärnmeddelande. Du måste vara ärlig mot dig själv och inse att din organisation omöjligen kan vara bäst på allt. Men du måste veta vad ni kan och därmed kunna definiera detta i detalj så att en 10-åring förstår.

Framstående Thought Leaders förestår sitt område men har ofta ett kärnmeddelande som de driver (ett “Why”). Nyckeln här är att veta var er expertis är mest användbar och vad era intressegrupper värdesätter.

 1. Skapa innehåll/content som talar ditt språk

Självklart är din expertis endast hälften av vad som gör dig till en bra Thought Leader. Den andra hälften är du, ditt team och din organisation. Använd er expertis och Ert egna personliga språk när ni skapar innehåll för att på ett sylvasst sätt nå er publik.

Var äkta. Din publik kommer upptäcka oäkta innehåll på en mils avstånd. Du behöver inte vara en ypperlig författare, men du måste kunna projicera din personlighet till din publik. Det är det som skiljer dig från alla andra i din bransch.

Att skapa äkta marknadsföringsmaterial är viktigare än någonsin i och med den teknologiska utvecklingen av ”large language models”. Det är viktigt att skapa material som verkligen är äkta och genuint, och som känns äkta för mottagaren. Utmaningen är att skapa någonting som ger mer subjektivt värde än vad en objektiv AI kan skapa, det är dessa material som kommer att skapa en koppling till mottagaren och bidra till att göra dig till en tankeledare.

Förstå hur videoinnehåll kan användas

Det är ingen hemlighet att videoinnehåll är populärt. Titta bara på de framsteg Instagram och Facebook har gjort för att bli en video vänlig mediekanal. Om du ska lyckas med att skapa ringar på vattnet och nå en bredare publik så är det just nu av yttersta vikt att du förstår hur du kan tala med din publik via videoinnehåll.

Var konsekvent med ditt content-skapande

Var konsekvent med ditt innehåll och skapa unik content för till exempel SEO, SoMe och PR-kampanjer. Om du ska vara en Thought Leader, måste du vara minnesvärd. Du måste vara beredd på att ständigt och konsekvent skapa innehåll om du är seriös med att bygga ditt varumärke. Se ditt arbete som en process och inte ett projekt – det finns inget slut förrän du är synonym med det du gör.

Skärmavbild

Leverera ett värde åt läsarna

Sjuttionio procent av publicister online säger att ett överflöd av marknadsföring är det största problemet med allt innehåll som publiceras.

Thought Leadership bygger ditt varumärke och påverkar ditt företags resultat, men det innebär inte att du kan prata uteslutande om ditt företag hela tiden. Fokusera istället på att leverera värde åt läsarna genom att utbilda dem, dela nya idéer och vara till hjälp. Tänk utifrån och in – inte inifrån och ut.

Skapa content som är informativt och inflytelserikt.

Innan du hamnar i diskussioner kring produktion och ger långa uppdragslistor till innehållsskapare, använd data som grund för att fatta beslut kring vad som behövs för att ditt innehåll ska bli ett slagkraftigt budskap. Data som sätts in i rätt kontext ger dig ny information och kunskap som du måste låta forma ditt innehåll.

Tips: Fråga dig själv: Vilket relevant ämne vill min publik och andra opinionsbyggare lyssna på? Vad vill jag ha sagt? Vilken story och vision vill jag framföra avseende min produkt, varumärke eller bolag?

Ditt företags konkreta erbjudande, det vill säga produkten, tjänsten eller spetskompetensen du levererar till den verkliga kunden är bara en del av ekvationen. De unika egenskaper som gör ditt varumärke spektakulärt skapar en bredare bild av ditt företags inflytande bestående på din intressegrupp och inom din bransch – det är en story som är värd att berätta. Varför vill du berätta den här storyn?

Tips: Ställ dig frågor som: Varför är ditt varumärke den röst som dina intressegrupper bör lyssna på?

Slutligen, tänk igenom din åsikt och tydliga ståndpunkt. Du kanske betraktar dig själv som en uppenbar initiativtagare, en individuell Thought Leadership-gestalt inom ditt område, eller kanske granskar du den ståndpunkt som ditt varumärke intar totalt sett avseende frågor och trender som är kopplade till din bransch. Hur som helst så är det nu det verkliga tankeledarskapet tar form.

 1. Social Selling är nyckeln

Social Selling handlar om att utnyttja sociala nätverk och andra digitala kanaler för att bygga pålitliga relationer med intressegrupper – det kan vara allt ifrån användaren av din produkt till andra opinionsbildare samt media. Denna kommunikationsteknik möjliggör bättre kartläggning av andra som har ett brinnande intresse eller behov av ditt budskap. Inom Social Selling vill du skapa tillit istället för att skapa behov.

Tips: Se till att kartlägga alla som är lika intresserade och passionerade inom det du sysslar med. Få deras bekräftelse och de kommer snart agera som dina ambassadörer.  Kartlägg alla “nördar” som brinner för samma frågor som du, få dom att ange dig som källan för deras arbete och tankar.

Ditt nätverk kommer i slutändan agera som ditt förtroendekapital. Exempel är om en välkänd forskare på MIT pekar åt ditt håll när hen talar om vilka som är influencers inom ditt område. Detta ger en enorm tyngd inför ditt nästa drag samt verifierar dig som en betrodd auktoritet inom området.

 1. Pull-marketing & SEO

Kombinera Push- och Pull-marketing, men låt data och Pullmarknadsföring vara grunden. När behov finns och när du har byggt din bas för content så gäller det att relevanta nyckelpersoner och den generella allmänheten hittar till just dig, så att de kan ta del av just ditt innehåll.

Här är förtjänade mediautrymmen nyckeln. Det största förtjänade mediautrymmet du kan få är att Google bekräftar att du är mest relevant bland resultaten för sökningar relaterade till ditt affärsområde. Det görs 3,5 miljarder sökningar dagligen på Googles plattform (2018) och en hög ranking bland sökresultaten är väldigt förtroendeingivande. Att visas högst upp bland dessa resultaten är alltså en väldigt stark konkurrensfördel.

Lyckas du vara en del av dina intressegruppers research-process så tar du omedelbart en plats som betrodd auktoritet och blir en självklar del av ett större sammanhang. Om du inte syns på Google med ditt budskap, så finns du inte.

Tips: Ta reda på hur folk söker på frågor relaterade till ditt ämne, produkt, tjänst och se till att svara på alla frågor som ställs till sökmotorn. Använd också det exakta ämnet och sökfraser som en grund i allt content du skapar.

PR är en annan stor del av Pull-marketing, så ta reda på vilka publikationer din publik läser, vilka webbplatser som är populära inom din bransch och skicka in ditt innehåll för publikation där. Begränsa dig inte till endast en typ av innehåll utan se vad som fungerar för ditt budskap och din publik. Prova artiklar, case, intervjuer, videor, podcasts eller infografik.

 1. Bygg det bästa laget och jobba i team

Bygg ett starkt lag med interna och externa specialister som kan supporta hela processen samt vara snabbrörliga hela vägen och då gäller den enkla regeln – ju mer omtanke och ansträngning du lägger in, desto bättre blir resultatet. Detta var grundidéen när Gabriel Ghavami byggde upp GO MO Group – att kunna erbjuda skalbara team som består av precis de specialister som krävs för att påverka kundernas marknad.

Se till att dina teammedlemmar är delaktiga i skapandeprocessen och att de förstår de mål du försöker uppnå genom tankeledarskap. De kan ta vid där du har dina tillkortakommanden, och höja kvaliteten på all kommunikation vilket kommer att göra ditt liv så mycket lättare.

Några funktioner som är grundläggande:

 • Sr Digital Strateg – Klockren strategi och sylvass exekution är avgörande. Se till att ha en digital strateg som förvaltar, men också styr det digitala marknadsföringsarbetet.
 • Redaktör/koordinator – Du vill ha stenkoll på innehållet som dina skribenter skapar samt kravställa mot skribent. Denna person skall även samordna PR och andra kampanjer.
 • Creative Designer inom UI och UX – Beroende på graden av komplexitet kommer ditt tanke ledarskap innehåll vara en designer kan hjälpa till att designa den nya rapporten, white paper, video, ebook eller något annat visuellt innehåll format ni väljer.
 • Marketing head eller Projektledare – Den här personen övervakar PR- och annonssidan av innehållet hjälper till att distribuera content via PR. Personen jobbar även med er SEO-byrå och övervakar SoMe kampanjer.
 • Content writer –Självklart vill du ha ett team av fantastiska skribenter för att förmedla information på ett övertygande sätt. Beroende på mängden content ni ska skapa kan detta kan vara flera frilansare eller en dedikerad in-house-resurs. 
 • Analytiker – Du behöver någon att mäta vilken inverkan ditt tänkande innehåll på ledarskap har på din bransch, så att du helt kan förstå hur den utförde och anpassa din strategi på ditt innehållsskapande baserat på analysrapporter. Data och datadrivna beslut låter dig bli sylvass och att du aldrig springer fort åt fel håll.
 1. Ha rätt mindset och om du behöver stöd använd nedan checklista:

 • Var principfast, konsekvent och långsiktig
 • Arbeta hårdare än alla andra
 • Gör inte som andra gör – hitta din egna väg och stå på dig
 • Våga ta risker
 • Efterfråga kritik från andra opinionsbildare
 • Var den evige studenten – sluta aldrig lära dig
 • Skapa produkter som är överlägset allt annat på marknaden
 • Satsa stort på några få viktiga saker istället för att diversifiera för mycket
 • Sätt upp stora mål som andra skulle skratta åt
 • Ge inte upp och fortsätt att vara konsekvent även om oddsen känns oöverstigliga!

Sammanfattningsvis vad vi på GO MO Group anser om potentialen till att nå Thought Leadership

Att sikta mot stjärnorna kan ibland sluta med att man hamnar bland trädtopparna men det är en bra mycket högre nivå än marken man står på. Det finns ett enormt affärsvärde i att vara synonym med det man gör och många försöker men misslyckas. Vi har pekat ut några essentiella punkter och tips som kan vara behjälpliga och peka i rätt riktning.

Det inte finns någon “magic sauce”, utan framgången ligger i enormt många externa och operativa faktorer. Though Leadership handlar i slutändan om att kämpa hårt för att nå hållbar framgång. Som allt annat spelar utförandet en stor och vital roll i framgången. Strategier misslyckas aldrig, utan exekution av strategier misslyckas.

Kontentan är att en glasklar vision, stenhårt arbete, en fantastisk produkt, en sylvass strategi i kombination med det rätta och dedikerade teamet är centralt. Sätter man alla delar går det att vinna marknadsandelar med tankeledarskap.

GO MO Group vill utmana kommunikation, marknadsföring och nyttja digitala kanaler för att kunna bygga den optimala processen för Though Leadership. Målet är att våra kunder skall kunna använda oss som en trusted advisor och strategisk partner i sin marknadsföringsstrategi. Den bygger på att man blir synonym med det man gör eller synonym med de värderingar som ens bolag står för.

Vårt erbjudande är att vara en partner som via data påvisar möjligheter och via leverans av allt från analys, UX, content och SEO/Pull-marketing i världsklass på en global nivå blir en del i den ledningsgrupp som gemensamt arbetar för att bli en Though Leader.

Kontakta oss gärna för ett fördjupande samtal för att utvärdera möjligheter för ett fantastiskt samarbete.

Vem är du? Du jobbar på storbolag och troligen är du i din roll ansvarig för tillväxt på VP eller C-level och sitter i ledningsgruppen. Du och ditt team har en vision framöver samt behöver börja bygga det optimala teamet för att ta er från noll till ett (klassisk “zero to one”). Ditt bolag verkar inom en bransch som karaktäriseras av långa ledtider och gedigen research av köparna. Ert bolag har produkter som backar upp er vision, eller så lanserar ni inom rimlig tid produkter som kommer att stödja er vision.