Digitala Strategier, SEO, Webbutveckling | LÄSTID: 3 MINUTER | 18 december

En enkel process för att få en sökmotoroptimerad hemsida

webbyrå-i-Stockholm-624x468

Sökmotoroptimering (SEO) är ett effektivt sätt att leda trafik till din hemsida. Genom att sökoptimera din hemsida och dess innehåll anpassas hemsidan för att vara mer synlig bland sökresultaten på exempelvis Google. Innehållet (content) kan vara i form av artiklar, blogginlägg, video med mera. Det optimerade innehållet bidrar till att Google förstår vad hemsidan handlar om, och således på vilka sökningar hemsidan är relevant att visa upp.

Det huvudsakliga syftet med att göra en sökoptimerad hemsida är att se till att hemsidan uppfyller sökmotorernas kriterier (att  innehållet är vara relevant och användbart) för att sedan belönas med att synas bland sökresultaten. Enkelt uttryckt gör sökmotoroptimeringen det lättare för besökare och sökmotorer att förstå vad som finns på en hemsida. Därför måste hemsidan inte bara vara sökmotorvänlig utan även sökvänlig för besökarna.

Bra sökmotoroptimering ökar hemsidans synlighet och driver nya besökare till hemsidan. Med dålig, knapphändig eller i värsta fall obefintlig sökmotoroptimering kommer hemsidan att sjunka i sökresultatet. I takt med att internet blir mer konkurrensutsatt blir det allt viktigare att ha en en SEO-optimerad hemsida. Grundläggande kunskap om hur man gör en enkel hemsida sökmotoroptimerad kan visa sig vara mycket användbart, och om hemsidan styrs med ett enkelt CMS är kan du sökmotoroptimera din hemsida själv.

En sak som är säker är att arbetet kommer att ge resultat när man inkluderar bra innehåll och struktur. Sökmotoroptimeringen görs genom att använda relevanta sökord, sökordsfraser, titeltaggar, bildtaggar, URL med mera.

Om du har ett nystartat företag kan det hända att du vill lägga ner mer tid på andra saker. Att bygga en “SEO-hemsida” kan ändå visa sig föra med sig en hel del fördelar när företaget växer. Många ser SEO som ett ypperligt komplement till säljavdelningen, vissa nyttjar SEO istället för en traditionell säljavdelning. Sökmotoroptimering av hemsida är det effektivaste sättet att öka ditt företags synlighet på webben. På lång sikt kommer en ordentligt gjord sökmotoroptimering hjälpa till att leda besökare från dina konkurrenters hemsidor till din egen.

GO MO är ett sverigebaserat företag och det snabbast växande företaget inom SEO och Pull-marketing i landet.

Nedan finner du 10 steg som du måste följa:

 1. Sökordsanalys

  Första steget för en SEO-optimerad hemsida är att planera strategin. Vilka sökord/sökfraser vill du att din hemsida ska vara optimerad för? Ett bra antal sökord att börja med är max fem till tio stycken, som sätter grunden för din SEO-strategi.

   

 2. Meta-title

  Detta är den text som visas i blått i Google resultaten. Vid sökmotoroptimering av hemsida är detta är en av de viktigaste delarna att optimera, och det bör innehålla ditt företagsnamn samt sökorden du vill ranka på.

 3. Meta description

  Ska beskriva innehållet på din sida och bör innehålla de sökord du vill bli rankad på. Den ska vara informativ, säljande och uppmana besökarna att klicka sig vidare till din sida.

 4. Rubriker

  Rubriker används för att göra texten på din hemsida lättläst, lockade och sökoptimerad. De hjälper även Google att förstå dels vad sidan handlar om och vad som är viktigast. 

 5. Innehållstexter

  Sidans innehåll bör dels innehålla dina sökord, som repeteras ett antal gånger. Texten ska även vara intressant och engagerande för läsaren, något som Google känner av som gynnar sidan i sökresultaten.

 6. Domäner & webbadress

  Om domännamnet eller sidans adress innehåller ett sökord, kan detta vara till hjälp när tittare söker efter det sökordet.

 7. Mobilanpassning

  En av Googles rankingfaktor är mobilanpassning. Därför kan en sökmotoroptimerad hemsida, anpassad till flertalet enheter, leda till en ökad synlighet.

   

 8. Interna länkar

  Är när en sida på din webbplats hänvisar till en annan sida, vilket guidar dina besökare runt på hemsidan. Det är ett sätt att visa för Google vilket innehåll på din hemsida som är viktigast.

   

 9. Externa länkar

  Externa länkar är när andra hemsidor länkar till din sida, eller tvärtom. En sida som många länkat till gillar Google, då den tyder på att innehållet är intressant och relevant. Därmed ökar din chanser att ranka högre upp.

   

 10. SEO är en löpande process

  Sökoptimering är inte en engångsprocess, utan det gäller att konstant testa sig fram och se vad som funkar bäst för din SEO-hemsida. I början kan du räkna med att det tar minst 6 månader innan du börjar skörda frukterna av ditt arbete. Tålamod är en viktig egenskap i arbetet av att sökoptimering av en hemsida.