Tillbaka

Digitala Strategier, SEO, Webbutveckling | LÄSTID: 3 MINUTER | december 18, 2014

En enkel process för att få en sökmotoroptimerad hemsida

Sökmotoroptimering (SEO) är ett effektivt sätt att leda trafik till din hemsida. Genom att sökoptimera din hemsida och dess innehåll anpassas hemsidan för att vara mer synlig bland sökresultaten på exempelvis Google. Innehållet (content) kan vara i form av artiklar, blogginlägg, video med mera. Det optimerade innehållet bidrar till att Google förstår vad hemsidan handlar om, och således på vilka sökningar hemsidan är relevant att visa upp.

Sökmotoroptimering (SEO) är ett effektivt sätt att leda trafik till din hemsida. Genom att sökoptimera din hemsida och dess innehåll anpassas hemsidan för att vara mer synlig bland sökresultaten på exempelvis Google. Innehållet (content) kan vara i form av artiklar, blogginlägg, video med mera. Det optimerade innehållet bidrar till att Google förstår vad hemsidan handlar om, och således på vilka sökningar hemsidan är relevant att visa upp.

Varje gång en sökning genomförs på exempelvis Google rangordnar sökmotorn alla hemsidor i dess index och visar de mest relevanta sidorna för söktermen. Det huvudsakliga syftet med att göra en sökoptimerad hemsida är att se till att hemsidan uppfyller sökmotorernas kriterier (att  innehållet är vara relevant och användbart) för att sedan belönas med att synas bland sökresultaten. För att göra en modern hemsida sökmotorsoptimerad på bästa sätt ska innehållet vara användbart och intressant för användare. Skapa innehåll runt sökord som är relevanta för verksamheten, för att på så sätt driva trafik från sökningar relaterade till behoven era tjänster eller produkter möter.

SEO är ett måste i dagens konkurrensutsatta miljö

Bra sökmotoroptimering ökar hemsidans synlighet och driver nya besökare till hemsidan. Med dålig, knapphändig eller i värsta fall obefintlig sökmotoroptimering kommer hemsidan att sjunka i sökresultatet. I takt med att internet blir mer konkurrensutsatt blir det allt viktigare att ha en en SEO-optimerad hemsida. Grundläggande kunskap om hur man gör en enkel hemsida sökmotoroptimerad kan visa sig vara mycket användbart.

Om du har ett nystartat företag kan det hända att du vill lägga ner mer tid på andra saker. Att bygga en “SEO-hemsida” kan ändå visa sig föra med sig en hel del fördelar när företaget växer. Många ser SEO som ett ypperligt komplement till säljavdelningen, vissa nyttjar SEO istället för en traditionell säljavdelning. Sökmotoroptimering av hemsida är det effektivaste sättet att öka ditt företags synlighet på webben. På lång sikt kommer en ordentligt gjord sökmotoroptimering hjälpa till att leda besökare från dina konkurrenters hemsidor till din egen.

10 steg du måste följa för att hemsidan ska få bra SEO-ranking

 1. Sökordsanalys

  Första steget för en SEO-optimerad hemsida är att planera strategin. Vilka sökord/sökfraser vill du att din hemsida ska vara optimerad för? Vilka relevanta sökord finns det sökvolym för? GO MO Group använder en kombination av verktyg för att få fram så många relevanta sökord som möjligt, men även så precis data som möjligt. Exempel på verktyg är vad Google Search Console eller Ahrefs erbjuder.

 2. Meta-title

  Detta är den text som visas i blått i Google resultaten. Vid sökmotoroptimering av hemsida är detta är en av de viktigaste delarna att optimera, och det bör innehålla ditt företagsnamn samt sökorden du vill ranka på.

 3. Meta description

  Ska beskriva innehållet på din sida och bör innehålla de sökord du vill bli rankad på. Den ska vara informativ och uppmana besökarna att klicka sig vidare till din sida. Det är även viktigt att din meta description återspeglar innehållet på sidan.

 4. Rubriker

  Rubriker och rubrikstrukturer används för att göra texten på din hemsida lättläst och sökoptimerad. De hjälper även Google att förstå dels vad sidan handlar om och vad som är viktigast.

 5. Innehållstexter

  Sidans innehåll bör dels innehålla dina sökord, som repeteras ett antal gånger. Texten ska även vara intressant och engagerande för läsaren, något som Google känner av som gynnar sidan i sökresultaten. Innehåll som tilltalar besökare premieras även av Google.

 6. Domäner & webbadress

  Om domännamnet eller sidans adress innehåller ett sökord, kan detta vara till hjälp när tittare söker efter det sökordet.

 7. Mobilanpassning

  En av Googles rankingfaktor är mobilanpassning. Därför kan en sökmotoroptimerad hemsida, anpassad till flertalet enheter, leda till en ökad synlighet.

 8. Interna länkar

  Är när en sida på din webbplats hänvisar till en annan sida, vilket guidar dina besökare runt på hemsidan. Det är ett sätt att visa för Google vilket innehåll på din hemsida som är viktigast.

 9. Externa länkar

  Externa länkar är när andra hemsidor länkar till din sida, eller tvärtom. En sida som många länkat till gillar Google, då den tyder på att innehållet är intressant och relevant. Därmed ökar din chanser att ranka högre upp.

 10. SEO är en löpande process

  Sökoptimering är inte en engångsprocess, utan det gäller att konstant testa sig fram och se vad som funkar bäst för din SEO-hemsida. I början kan du räkna med att det tar minst 6 månader innan du börjar skörda frukterna av ditt arbete. Tålamod är en viktig egenskap i arbetet av att sökoptimering av en hemsida.

Vill du prata med en SEO-specialist?

Vi arbetar med lokala och globala B2B-företag i och utanför Sverige. Våra datadrivna strategier är grundade i vilka marknadsföringsaktiviteter som kommer ge bäst resultat. Boka gärna ett möte med oss.

Om författaren
Gabriel Ghavami
Gabriel Ghavami CEO Jag, Gabriel Ghavami, är VD för GO MO Group och en engagerad förespråkare för generativ AI och dess potential att förnya traditionella B2B-industrier. Med en gedigen erfarenhet inom försäljning, marknadsföring och tillväxtstrategier, är jag passionerat engagerad i att utforska och implementera Gen AI-teknologier som främjar effektivitet och hållbar tillväxt. Är driven av en vision där teknik och mänskliga värden samspelar för att varsamt öppna upp för nya framsteg och möjligheter inom industrin - Tror att människans känslor och moral tillsammans med maskinens snabbhet kan göra våra beslut smartare och snällare.
Kontakta mig
Reza Ghazizadeh Client Success Manager Reza har lång erfarenhet av digital marknadsföring, IT och komplex affärsutveckling. Leder SEO- och Google Ads-projekt för stora som små företag.

Meet the marketer

Upptäck personerna bakom vår framgång i ”Meet the Marketer” – en videoserie där vi intervjuar våra egna talangfulla medarbetare. Lär känna teamet som driver vår innovation och kreativitet på GO MO Group.

Relaterade insikter

Våra insikter om Pull-marknadsföring kommer från hundratals pågående kunduppdrag. Läs om de trenderna inom digital marknadsföring och vilka slutsatser vi kunnat dra från tidigare projekt.