Referenser & Case, SEO | LÄSTID: 3 MINUTER | 26 april

Case: Kreativ och modern SEO – Advisa

INNEHÅLL SOM GENERERAR LÄNKAR – 6 HELT AVGÖRANDE LÄRDOMAR

Vi på Advisa tror på strategin att generera länkar till vår hemsida på ett naturligt sätt, ett sådant sätt är att skapa innehåll som folk gillar och journalister med flera vill sprida. I november 2017 lanserade vi; Brexitbuss-spelet och inom en halv dag hade spelet gått viralt på nätet, blivit retweetat av J.K Rowling och fortsatte över kommande dagar att generera 45 starka “dofollow länkar”. Med en lyckad kampanj som denna bakom oss, samt fler liknande projekt har vi dragit en hel del lärdomar om hur man bäst genererar länkar och undviker att spendera pengar i onödan;

1. Hitta en ny eller annorlunda vinkel på ett hett ämne

Vi ville använda ett relevant ämne som folk kunde känna igen och relatera till. Den originella Brexitbussen hade blivit ganska ökänd i Storbritannien och väckt debatt i landets alla hörn. Samtidigt var Brexit (och är till en viss del fortfarande) ett ganska dystert samtalsämne, där vi såg möjligheten för humor att kunna resonera bra med publiken. Publiken fick se en ny tagning på ett hett ämne, vilket bevisligen skapade nyfikenhet och intresse.

2. Återanvänd ett format som visat sig populärt

Vi valde att designa spelet med inspiration från retro onlinespel; en design många känner igen och kan navigera lätt inom. Att spelarna inte behövde förstå en ny och komplicerad spelteknik, och att det gav en nostalgisk känsla, bidrog till att spelet snabbt och lätt togs upp av cirka 100 000 unika spelare.

3. Pitcha idén till journalister innan den går till produktion

Byrån vi samarbetade med var smarta och drog nytta av deras kontakter till brittiska journalister och lät journalisternas feedback vara en del av spelets utveckling. Genom att inkludera de kontakter som var viktiga att imponera i skapandeprocessen, försäkrade vi oss om att skapa ett koncept som hade större chans att spridas i media.

4. Annonsera på Facebook riktat mot journalister

Som en del av outreach processen drev vi annonsering på Facebook som riktade sig mot journalister och andra influencers. På så sätt spred vi uppmärksamhet till spelet och såg med enkla metoder till att det fanns tillgängligt för rätt personer att sprida.

5. Rikta dig till hemsidor i flera länder

En annan viktig del av strategin var att skapa innehållet på engelska vilket tillät oss att kontakta journalister och hemsidor i ett flertal engelskspråkiga länder såväl som i Sverige. Eftersom Brexitbussen var ett fenomen som nått internationella medier, gav det redan från början ett en större spelyta för projektet. Detta gav projektet en större potential i och med att spelet kunde få internationell spridning.

6. Försök inte göra allt själv

Sist men inte minst insåg vi tidigt vikten av att samarbeta med en bra och erfaren byrå. Det är lätt att lockas av att undvika en större investering genom att driva projekt så som detta internt. Vi upplevde att det fanns ett stort värde i att inte behöva göra allt jobb själv eftersom man delvis undviker fallgropar, men även för att det krävs en duktigt team som jobbat långsiktigt med relationer till skribenter för att ha goda chanser att lyckas med ett projekt..

Vad är Brexitbuss-spelet?
Brexitbuss-spelet låter spelaren köra Brexitbussen längs en bana utformad efter det fluktuerande brittiska pundet följande folkomröstningen 2016. Längs vägen måste föraren ta sig förbi hinder (särskilt kraftiga fluktueringar) såsom när Theresa May blir statsminister eller när Artikel 50 aktiveras.

Spelet skapat av Advisa