Tillbaka

Digitala Strategier, Pull marketing, Webbutveckling | LÄSTID: 3 MINUTER | november 12, 2015

SEO för ny hemsida

Glöm inte bort SEO när du lanserar en ny hemsida

Att uppdatera sin hemsida och genomgå en så kallad website migration kan få ödesdigra konsekvenser för sökmotoroptimeringen om lanseringen inte planeras utefter SEO. Här presenterar vi vad som krävs för att övergången ska bli så smidig som möjligt, för att motverka barnsjukdomarna som annars kommer med en omlansering av en hemsida.

digitala-strategier-och-seo-som-funkar-2016

Tips för de olika faserna i utvecklingen av en ny hemsida

Arbetet med att bygga en ny hemsida är ett varierat och spretigt arbete. Likaså är SEO ett område som kräver mycket arbete. Checklistan för en ny hemsida är fylld med många och spretiga arbetsuppgifter, och det kan vara lätt att försumma vikten av sökmotoroptimering. Vi har lång erfarenhet av webbutveckling, och har sammanställt SEO-tips som kan få din nya hemsida SEO-optimerad från start.

Innan du bygger nytt

Granska din hemsida

Din gamla sida kan ha problem som du ovetandes tar med dig till den nya. Därför rekommenderas inte bara granska den gamla hemsidan själv, utan även att ta hjälp av SEO-experter under hela processen från utveckling till efter lansering. Genom att ta in experthjälp kan du få värdefulla insikter vad gäller bland annat innehållsplanering, funktionalitet, webbutveckling, wireframes och mock-ups.

Sök igenom alla URL:er

För att flytta ditt innehåll till nya URL:er på ett korrekt sätt behöver du först kategorisera innehållet på den gamla sidan. Se särskilt över de sidor som länkas till från externa sidor och prioritera dessa.

Under utvecklingen av ny webbplats

Metarobot-taggar och Robots.txt

Du vill inte att Google ska uppfatta ditt innehåll som duplicerat, eller att de ska indexera innehåll som inte är redo att släppas än. För att motverka detta kan du använda “noindex”-taggar för att instruera sökmotorerna att inte inkludera vissa sidor i sin databas.

Arbeta i olika faser

Att flytta hemsidan i småbitar minskar risken för att något ska gå snett. Börja med att flytta på en subdomän eller en subkategori.

Uppdatera din sitemap

Nya URL:er måste läggas till i din XML-sitemap, och gamla URL:er bör fasas ut. En bra idé för att hålla allt organiserat är att använda sig av flera XML-sitemaps för olika typer av innehåll, du kan till exempel ha en separat sitemap för bilder.

Marknadsför lanseringen

Om du snabbt lyckas koppla nya, fräscha länkningar med hög trovärdighet till din nya hemsida kan det skynda på Googles hantering av er website migration. Men för att lyckas med det krävs bra marknadsföring – en stor mängd nya länkningar skapas oftast inte av sig själva.

Granska den nya sidan

Genom en granskning av sidan ser du till att du har en bra grund att stå på från början, och att alla SEO-element finns på plats innan lansering. Ta hjälp av din SEO-konsult för att göra en grundlig granskning av det tekniska arbetet. Säkerligen kommer det att finnas små fel som hittas vid en sådan granskning, eller innehåll du saknar som är bra att ha.

Efter lanseringen

Kontakta länkande webmasters om länkar

Kör Open Site Explorer för att hitta de externa sidor som driver mest trafik, och kontakta webmasters för sidorna för att be dem uppdatera sina länkar.

Acceptera att förändring sker långsamt

Om du gör stora ändringar på flera sidor och URL:er kommer du inte direkt nå samma ranking som tidigare, då det tar ett tag för Google att indexera och utvärdera sidan. Att det går långsamt behöver alltså inte betyda att du gör något fel.

Se över dina omdirigeringar

Vid flytt av stora hemsidor med många omdirigeringar märks vikten av att ha en gedigen ny hemsida-checklista, och värdet att ta in extern hjälp. Har du ett stort antal sidor och ändå vill sköta det själv kan du behöva prioritera de viktigaste sidorna.

Att göra om behöver inte vara krångligt

Någon gång behöver man oundvikligen bygga en ny hemsida, exempelvis för att förbättra hemsidans användbarhet och upprätthålla varumärkets relevans. Google förstår att uppdateringar och omlanseringar är en del av en hemsidas livscykel, och i slutändan vill de att du ska lyckas. Båda parter tjänar ju på att ha uppdaterad och relevant information online.

Med hjälp av ordentlig planering och organisering kan övergången bli smidig, där du ska kunna få din nya hemsida SEO-optimerad från start. Fokuset kan därmed riktas mot de fördelar som faktiskt fick dig att starta processen från början: förbättrad användarvänlighet, varumärkeshantering, funktionalitet och slutligen förhoppningsvis också en ökning av den organiska trafiken.

Om författaren
Gabriel Ghavami
Gabriel Ghavami CEO Jag, Gabriel Ghavami, är VD för GO MO Group och en engagerad förespråkare för generativ AI och dess potential att förnya traditionella B2B-industrier. Med en gedigen erfarenhet inom försäljning, marknadsföring och tillväxtstrategier, är jag passionerat engagerad i att utforska och implementera Gen AI-teknologier som främjar effektivitet och hållbar tillväxt. Är driven av en vision där teknik och mänskliga värden samspelar för att varsamt öppna upp för nya framsteg och möjligheter inom industrin - Tror att människans känslor och moral tillsammans med maskinens snabbhet kan göra våra beslut smartare och snällare.
Kontakta mig
Reza Ghazizadeh Client Success Manager Reza har lång erfarenhet av digital marknadsföring, IT och komplex affärsutveckling. Leder SEO- och Google Ads-projekt för stora som små företag.

Meet the marketer

Upptäck personerna bakom vår framgång i ”Meet the Marketer” – en videoserie där vi intervjuar våra egna talangfulla medarbetare. Lär känna teamet som driver vår innovation och kreativitet på GO MO Group.

Relaterade insikter

Våra insikter om Pull-marknadsföring kommer från hundratals pågående kunduppdrag. Läs om de trenderna inom digital marknadsföring och vilka slutsatser vi kunnat dra från tidigare projekt.