Tillbaka

Digitala Strategier, SEO | LÄSTID: MINUTER | mars 12, 2022

Intervju: satsa på SEO

Marknaden för SEO och Performance Marketing växer med ca 15 procent årligen och allt pekar på att tillväxten fortsätter öka. GO MOs vd, Gabriel Ghavami har arton års erfarenhet inom B2B-marknadsföring och sälj med särskilt fokus på tung och tillverkande industri. Så här säger Gabriel om förändringen, eller transformationen till en datadriven och digital marknadsföring:

Varför ska företag satsa på SEO?

Det korta svaret är att köpprocessen blivit digital, och köpare söker och jämför sina alternativ på Google. B2B-företag måste ändra säljprocessen för att vara ett valbart alternativ och synas när en kund söker svar och är inställd på att köpa.

När en kund stöter på ett problem söker efter en lösning gäller det att vara synlig där de letar. Att inte finnas med bland de översta sökresultaten innebär i stället att ens potentiella kunder bara hittar till konkurrenterna. Man är helt enkelt inte ett valbart alternativ i den köpresan.

Vad är viktigast att tänka på i en SEO-strategi som B2B-företag?

All digital kommunikation måste ske med mottagaren i åtanke. Det första man behöver göra är att anta ett utifrån-in-perspektiv i sin marknadsföring. Vilka söktermer använder ens kundgrupper? Vad är de ute efter?

SEO handlar om att synas på Google, då gäller det att vara mest relevant i rätt sammanhang. I takt med att Google blir bättre på att identifiera vilka webbplatser som upplevs som ”bra” kommer de som tar innehåll och upplevelse i beaktning att rankas högre. När de framställs som ett mer relevant sökresultat har de genast större chans att kommunicera mot målgruppen på ett värdefullt sätt.

Utöver att synas överhuvudtaget måste företagen se till att besökarna får ett bra intryck. Hemsidan är inte bara ett skyltfönster utan även ett verktyg för att skapa förtroende, bygga relation och förse omvärlden med information.

Resultatet av att låta ett utifrån in-perspektiv styra marknadsföringen blir att webbplatsen både blir synlig för, och tilltalar, en högst relevant målgrupp.

Vilka hinder finns det på vägen?

Att inte våga släppa taget om gamla processer och att inte våga satsa på kunden är en av historiens största fallgropar. Exempelvis kan företagets digitala utveckling hämmas av en bekväm ledning eller säljavdelning som inte förstår nyttan, eller är fast föråldrade processer som tar tid att anpassa till det digitala landskapet. Här har vi möjlighet att utbilda ledningen till att bli mer datadrivna i sitt beslutsfattande, vilket i sin tur leder till större affärsnytta.

Ett annat hinder är att inte sätta sig i kundens position och förstå vad som faktiskt efterfrågas på marknaden. Med hjälp av insikter från data och statistik har vi möjlighet att ta reda på hur efterfrågan faktiskt ser ut, och kan hjälpa industriföretagen justera sin kommunikation efter detta.

Genom att sätta kunden i centrum går det att bli mer relevant i kundens faktiska köpresa.

Gabriel Ghavami är vd på GO MO Group och föreläser regelbundet för industriföretag om hur de ska transformera försäljning och marknadsföringen för att prestera bättre.

Om författaren
Timothy Larsson Segmented Leads Specialist Arbetar med GO MOs kommunikation och varumärke sedan 2020. Har ett stort intresse av digitalisering och marknadsföring av industriföretag. MSc i Marketing & Consumption från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.
Kontakta mig
Gabriel Ghavami CEO, Founder Vår ambition är att driva utvecklingen av B2B-marknadsföring. Uppnå er fulla potential och stå som vinnare i framtidens marknad.

Meet the marketer

Upptäck personerna bakom vår framgång i ”Meet the Marketer” – en videoserie där vi intervjuar våra egna talangfulla medarbetare. Lär känna teamet som driver vår innovation och kreativitet på GO MO Group.

Relaterade insikter

Våra insikter om Pull-marknadsföring kommer från hundratals pågående kunduppdrag. Läs om de trenderna inom digital marknadsföring och vilka slutsatser vi kunnat dra från tidigare projekt.