Tillbaka

Digitala Strategier, Pull marketing, SEO | LÄSTID: 3 MINUTER | augusti 17, 2015

7 SEO-hemligheter varje företag bör känna till

Sökmotoroptimering (SEO) har genomgått stora förändringar de senaste åren, den största förändringen utgörs av Googles starkare fokus på användarupplevelse och användarvänlighet. Det är svårt att tänka sig att för bara 10 år sedan var SEO något som styrdes av så kallade ”black hat marketers”, vars enda syfte var att öka rankning och driva trafik. För att göra en lång historia kort – det var inte snyggt och uppskattades inte av Google.

Idag är hemligheten bakom SEO inte längre någon hemlighet alls. Det är sunt förnuft. Företag och varumärken som rankas högt i sökmotorernas sökresultat har bra innehåll, riktar in sig på målgruppens sökintention och tar tid att optimera sina sajter utifrån en teknisk utgångspunkt. Här följer 7 hemligheter om SEO som kommer att göra ditt varumärke framgångsrikt.

Skärmavbild-2015-08-17-kl.-11.41.28-300x104

Kontakta oss idag för en SEO-konsultation

1 – Gör det enkelt

Den största utmaningen med SEO är att det är ett godtyckligt territorium – men låt inte osäkerheten dra ner dig. Nästan alla marknadsförare är i samma position som du. Alla försöker, med mycket få ledtrådar, att lista ut de dolda hemligheterna med SEO. Det bästa är att strunta i det komplicerade och istället fokusera på att leverera den bästa tänkbara användarupplevelsen.

2 – Uppdatera ditt innehåll

När folk letar efter något vill de ha aktuell och korrekta informationen. Därför är det viktigt att uppdatera sitt innehåll så att det håller sig nytt och fräscht. Aktualitet blir en allt viktigare rankningsfaktor för Googles sökalgoritmer av goda skäl. Dina besökare vill inte slösa tid på att läsa gammalt innehåll.

3 – Prioritera användarvänlighet

Teknik är en viktig del av användarupplevelsen. I tillägg till att förse dina besökare med relevant och informativt innehåll vill du se till att webbplatsen är enkel att navigera på. Se till att optimera din webbsida så att den blir mobilvänlig och se till att laddningstiden är kort.

Google meddelade nyligen att mer än hälften av deras användare i USA använder mobila enheter för att göra sökningar. Denna statistik tillsammans med den senaste algoritmuppdateringen ”Mobilegeddon” skickar tydliga signaler om att större vikt kommer att läggas på företagens mobila hemsidor under de närmaste åren framöver.

4 – Bygg upp relationer, inte länkar

Att bygga länkar är något som i SEO-sammanhang innebär en process där man bygger upp en trovärdighet. Konceptet är enkelt: folk länkar till din webbsida när de upplever att ditt varumärke är en auktoritet. Många SEO-specialister tar uttrycket att ”bygga länkar” för bokstavligt. Genom att be om länkar blir effekten den motsatta, det vill säga ingen alls.

Länkar är nyckeln till en bra rankning på Google, men det som marknadsförare ofta glömmer är att länkar bygger på relationer med människor. Det bästa sättet att bygga länkar är att skapa kontakt och erbjuda ett värde för bloggare i din bransch.

5 – Prioritera ”long-tails”

Sökmotorupplevelsen blir mer och mer personlig. Därför är det viktigt för företag att fokusera på långa sökordsfraser så kallade ”long-tails” och sökord med lokalt fokus så att målgruppen kan hitta ditt företag utifrån exakta värden och de tjänster du erbjuder.

Att ranka högt på en vag sökterm som ”läkare Göteborg” kan vara bra för självförtroendet men det gör att man helt plötsligt befinner sig i konkurrens med alla läkare i Göteborg oavsett vilket som är deras specialområde. En topprankning på en mer specifik term som ”ortopedisk kirurg Göteborg” kommer att generera fler kvalificerade kunder.

6 – Använd rätt sökord på rätt plats

Var specifik och inta en strukturerad approach. Det räcker inte att fokusera på de rätta sökorden, du måste även se till att du förser Google med rätt information på ett strukturerat sätt.

Om du vill förbättra rankningen för långa sökordsfraser ska du se till att de finns med i brödtexten och sidtitlarna. Om strukturen för webbsidan inte tillåter detta kan du lägga till en blogg eller ett nyhetsflöde på din sajt och skapa innehåll kring sökordsämnena, med sökordsfraser i både rubrik och brödtext.

7 – Byt ut sökordsanalys mot konsumentanalys

Folk vänder sig till sökmotorer när de vill ha svar på en fråga. När de har kommit fram till din webbsida vill de ha svar med en gång.

Tänk på ditt varumärke som en utgivare och en källa till högkvalitativ information. När du producerar informativt innehåll som blogginlägg, artiklar med mera av hög kvalitet får du förtroende från dem som söker informationen.

Slutgiltiga tankar

Tiden då SEO var självupptaget och fullt av bedrägeri och spam är sedan länge förbi. Och det är bra. Effektiv SEO kommer från ett fokus på användaren. Fokusera på att möta din målgrupps behov och svara på deras frågor på ett utförligt sätt. Fokusera på konsumenten och ta rätt logistiska steg för att se till att sökmotorerna hittar ditt innehåll. Fokusera på ”den smala vägen” med specifika sökordsfraser så är du i snart mål.

Om författaren
Gabriel Ghavami
Gabriel Ghavami CEO Jag, Gabriel Ghavami, är VD för GO MO Group och en engagerad förespråkare för generativ AI och dess potential att förnya traditionella B2B-industrier. Med en gedigen erfarenhet inom försäljning, marknadsföring och tillväxtstrategier, är jag passionerat engagerad i att utforska och implementera Gen AI-teknologier som främjar effektivitet och hållbar tillväxt. Är driven av en vision där teknik och mänskliga värden samspelar för att varsamt öppna upp för nya framsteg och möjligheter inom industrin - Tror att människans känslor och moral tillsammans med maskinens snabbhet kan göra våra beslut smartare och snällare.
Kontakta mig
Reza Ghazizadeh Client Success Manager Reza har lång erfarenhet av digital marknadsföring, IT och komplex affärsutveckling. Leder SEO- och Google Ads-projekt för stora som små företag.

Meet the marketer

Upptäck personerna bakom vår framgång i ”Meet the Marketer” – en videoserie där vi intervjuar våra egna talangfulla medarbetare. Lär känna teamet som driver vår innovation och kreativitet på GO MO Group.

Relaterade insikter

Våra insikter om Pull-marknadsföring kommer från hundratals pågående kunduppdrag. Läs om de trenderna inom digital marknadsföring och vilka slutsatser vi kunnat dra från tidigare projekt.