Digitala Strategier, Pull marketing, Webbutveckling | LÄSTID: 10 MINUTER | 12 november

7 SEO-tips inför lansering av ny hemsida!

Skall ni lansera en ny hemsida under 2018? Glöm inte bort SEO!

Vissa bolag förlorar upp till 50 % av deras rankning vid lansering av en ny webb.

Att lansera en ”ny hemsida” kan innebära ödesdigra konsekvenser för sökmotoroptimeringen om den inte planeras ordentligt. I den här guiden får du lära dig hur du ska göra för att övergången mellan hemsidorna ska ske så smidigt som möjligt och utan negativa konsekvenser.

digitala-strategier-och-seo-som-funkar-2016-1024x461

Har ditt företag växt ur sin gamla hemsida? I så fall, grattis! Det är idag viktigare än någonsin att vara relevant och respektera konsumentens beteenden och ”hänga med” i digitaliseringens ständigt föränderliga krav. En ny hemsida som ligger rätt i tiden är en milstolpe.

Nu är nästa steg att se till så att Era intressegrupper hittar till den nya fina hemsidan och att den nya hemsidan är SEO-säkrad.

När en ny hemsida utvecklas och skall lanseras kan det ofta innebära att man arbetar i ett kaos där uppgifterna är lika många som de är spretiga. I detta virrvarr av kod, design, text och bild är det lätthänt att man glömmer bort sin sökmotoroptimering, och den länkstrategi och de rankningar man byggt upp under en lång tid svävar då i fara. Vikten av en väl planerad övergång kan därför inte nog understrykas.

Så, vad ingår då i den här planeringen? På den frågan finns tyvärr inget simpelt svar, utan det beror på vilken typ av omlansering du ska göra.

1) EN MAKEOVER

Om målet med din nya hemsida främst är att fräscha upp designen och lägga till några funktioner, behöver du inte vara jätteorolig för att din SEO kommer att påverkas negativt av detta. Många gånger innebär dock en förändring av design att man också ändrar struktur och ordning på innehåll, som till exempel i menyn, URLer osv. Om så är fallet, bör du se över allt innehåll för att försäkra dig om att Googles sökrobotar kan gå igenom det och fortfarande hitta allt de behöver.

2) EN HELT NY URL

Ett nytt domännamn kan tyvärr visa sig vara en mycket komplex utgångspunkt för din SEO och resulterar ofta i en minskad mängd trafik till hemsidan.

Till stor del beror dessa problem på användarnas vanor. Användare har uppvisat en tendens att klicka på domäner i sökresultatet som innehåller de sökord de skrivit in i sökfältet. Om de inte känner igen ditt nya domännamn finns det stor risk att den ignoreras i listan, och du inte får tillbaka dina trogna kunder.

Även Google kan vara misstänksamma mot nya domäner.

Trots att dina länkar omdirigeras från den gamla sidan och hemsidan har fortsatt hög relevans, kan de ta ett tag för den nya hemsidan att nå sin tidigare rankningsposition. När Google rankar en sida tittar de både på domänens livslängd och dess länkstyrka, och att byta din URL påverkar båda dessa faktorer.

Om du ändå känner att det är nödvändigt att byta domän för din omlansering bör du göra detta med försiktighet och tänka igenom beslutet ordentligt. Kommer domänbytet att vara värt de potentiella störningarna i rankningsposition och trafik?

3) EN NY SERVER

Processen av att flytta hemsidan till en ny server kan sammanfattas i ett fåtal steg.

i) Uppdatera bara din DNS och/eller ändra ditt servernamn där du registrerat din domän.
ii) Se till att dina serverinställningar är korrekt satta.
iii) Om både den nya och den gamla servern ligger på IIS, kan det hända att dina 301 omdirigeringar ändras till 302 på den nya servern. Dubbelkolla så att det inte sker.

Vare sig du bara ska fräscha upp din hemsidas utseende eller ska bygga upp den från scratch med ny kod, ny domän, nytt innehåll och ny design, finns det flera saker du kan göra för att se till så att omlanseringen går smidigt.

7-tips-lansera-ny-hemsida-gomogroup-1024x384

4) INNAN DU BYGGER NYTT

Sök igenom alla dina URLer

För att flytta ditt innehåll till nya URLer på ett korrekt sätt, behöver du först ta reda på vad du måste ta med dig. Att söka igenom sina sidor kan ibland visa sig mycket svårare än vad man tror. Detta gäller speciellt för stora hemsidor med komplex navigation.

TIPS:

Screaming Frog SEO Spider är ett bra verktyg som går igenom din hemsida och listar alla URLer den kan hitta. Den ger dig samtidigt en hel del annan användbar information om sidorna.

Nu är det dags att se över dina externa länkar. Genom Moz’s Open Site Explorer eller Google Search Console (gamla Webmaster tools) kan du se till så att du inkluderar alla sidor som ger dig länkstyrka vid flytten. Du vill helt enkelt ta med dig alla sidor som en eller flera externa sidor har länkat till.

För att behålla länkstyrkan bör du se till så att alla dessa sidor omdirigeras till sin motsvarande nya URL.

Kartlägg flytten
Vissa system kräver att du gör alla omdirigeringar manuellt. Detta kan innebära ett enormt arbete om du har en stor hemsida med hundratals undersidor. Med vissa servrar slipper du detta, och du kan använda dig av ett endaste kommando för alla omdirigeringar. Men oavsett vilket system du använder är det smart att kartlägga flyttarna genom att skapa ett översiktsdokument. Det ger dig kontroll över innehållet och säkerställer att URLer flyttas korrekt utan att äventyra länkarna.

När man kartlägger kan man utgå från informationen man fått genom sökverktyget, och från listan med URLer kan man hitta den bästa matchningen på den nya hemsidan. Det tar sin lilla tid, men är helt klart den mest pålitliga metoden.

En sak man inte får missa är att uppdatera omdirigeringar på både den nya och gamla hemsidan. Gör man inte det kommer det skapas en ”kedja” av omdirigeringar, och en tillräckligt lång kedja gör att länkstyrkan minskar. Du vill alltså undvika situationer där sida a > sida b > sida c … > sida z.

När du gör en omdirigeringskarta, kan det också vara värt att samtidigt se över och uppdatera alla URLer som 302 omdirigerar istället för 301. Du bör också skapa 301 omdirigeringar för URLer som just nu leder till 404 errors. När ändringar ändå ska göras är det lika bra att städa upp ordentligt!

Din omdirigeringskarta kan också hjälpa dig att se vilka andra element som driver organisk trafik och bör tas med i flytten, som till exempel titeltaggar. Om någon av dina undersidor rankar högt och driver en stor mängd trafik, bör du förmodligen behålla titeltaggen på den nya sidan ett tag framöver.

Granska din hemsida
Om du redan från början av projektet med den nya hemsidan samarbetar med en SEO-expert kan problem och möjligheter upptäckas redan i ett tidigt skede.

Det kan till exempel vara så att din gamla sida har problem som du ovetandes tar med dig till den nya. Därför rekommenderas att du inte bara granskar din gamla hemsida, utan även tar hjälp av en SEO-expert under hela processen, från utveckling till efter lansering. Då får du värdefulla råd vad gäller bland annat innehållsplanering, funktionalitet, wireframes och mock-ups.

Att ta professionell SEO hjälp under hela processen säkerställer att hemsidan blir korrekt byggd från början, och man slipper rätta till misstag genom att göra om eller göra nytt i efterhand. Vi arbetar dagligen med att utveckla hemsidor och är idag Sveriges ledande SEO-bolag. Vi hjälper Dig gärna, kontakta oss på seo@gomogroup.com

5) UNDER UTVECKLINGEN AV NY WEBB

Metarobot-taggar eller Robots.txt
Du vill inte att Google ska ertappa dig med duplicerat innehåll, eller att de ska indexera innehåll som du inte är redo att släppa än. För att försäkra dig om att detta inte händer kan du gå tillväga på två sätt.

Du kan ”icke-indexera” sidor på hemsidan medan den är under utveckling. Detta betyder helt enkelt att du instruerar sökmotorerna att inte inkludera vissa sidor i sin databas. En icke-indexering åstadkommer man genom att lägga till en metarobot-tag med ett ”noindex”-värde.

WordPress?

Använder man sig av WordPress är det ännu enklare; du klickar bara i en ruta i kontrollpanelen. Vi rekommenderar alltid WordPress och har framgångsrikt lanserat över 200 projekt, självklart beror detta på storleken av din site men man förvånas över vilka fördelar WordPress har. En nackdel med WP påstås vara är säkerheten, men där har vi infört ett säkerhetspaket som standard på allt vi utvecklar vilket hanterar den risken fullt ut.

Alternativet är att du kan ”disallow” vissa handlingar i robot.txt-filen. Tekniskt sett är det möjligt att ”noindexa” där också, men det är bara Googlebot och inte Google som förstår det direktivet.

Vilket sätt är då bäst? Vi skulle svara det första, eftersom att det säkerställer att du håller sidorna borta från både Googles och Bings index. Väljer du ”disallow” så stoppar du bara sökrobotarna från att besöka sidan, men det talar inte om för sökmotorerna att de ska ta bort indexeringarna för sidor som redan noterats på andra sätt.

Det är viktigt att komma ihåg att en ”noindex-tag” inte kommer att kunna ses av sökrobotarna om en ”disallow” finns på plats i robots.txt, eftersom det hindrar robotarna från att ta sig in på sidan innehållande metarobot-taggen.

Om du inte lyckas hålla din hemsida borta från sökmotorerna under tiden den utvecklas kan den alltså bli indexerad. I många fall, speciellt då du bara uppdaterar design, kan sökmotorerna lägga till dubbletter av dina nya och gamla sidor i sina index. Även om du blockerar dessa sidor efter att de blivit igenomsökta, kan det ta lång tid och ibland vara svårt att ta bort dem från indexen.
Arbeta i olika faser
Istället för att göra en stor ändring över en natt, börja med att flytta på en subdomän, en subkategori eller en omdirigering. Se till att det fungerar och ta resten eftersom.

Att flytta hemsidan i småbitar minskar risken för att något ska gå snett. Flytta en liten bit, vänta på att Google söker igenom den sektionen och gå sen vidare till nästa.

Uppdatera din sitemap
Den här punkten känns kanske självklar, men det är lätt att glömma av sig. Nya URLer måste läggas till i din XML-sitemap, och gamla URLer bör fasas ut över tid. En bra idé för att hålla allt organiserat är att använda sig av flera XML-sitemaps för olika typer av innehåll. Du kan till exempel ha en separat sitemap för bilder.

Kom ihåg att berätta för din robot.txt-fil och för Google Search Console var din sitemap finns. Det är speciellt viktigt om URLen för sitemapen kommer att ändras på grund av din omlansering eller redesign.
Besluta om landningssidor for organisk trafik
Se till så att du har en lista på alla de URLer som i nuläget driver organisk trafik till din hemsida. Listan kan du hitta på ditt Google Analytics-konto under Behaviour > Site Content > Landing pages. Klickar du sedan i ”Advanced” och ”Medium”, kan du skapa en filtrering kallad ”Organic”. Det resulterar alltså i en lista på de sidor som driver organisk trafik.

När du sett över listan är det dags att fråga sig: finns det en motsvarande sida på den nya hemsidan? Finns det en plan för omdirigering? Se sedan till att du har en strategi för varje sida som driver organisk trafik. På det sättet kan du försäkra dig om att du inte förlorar värdefull trafik och länkstyrka.
Lansera med hjälp av marknadsföring
Om du snabbt lyckas koppla nya, fräscha länkningar med hög trovärdighet till din nya hemsida kan det snabba på Googles hantering av övergången mellan hemsidorna. Men för att lyckas med det krävs bra marknadsföring – en stor mängd nya länkningar skapas oftast inte av sig själva. Vänta inte till sista stund med att planera din strategi för tillbakalänkningar, utan ta tag i det i ett tidigt skede i utvecklingen.

Kanske ska du arrangera ett jippo i samband med lanseringen eller på annat sätt göra hemsidan interaktiv för att skapa länkningar? Eller få dina inflytelserika vänner i branschen att berätta om lanseringen, skapa egna mailutskick, hålla ett event eller erbjuda en liten smygtitt? Hur du än väljer att marknadsföra hemsidan, se till att nyheten sprids!

Granska den nya sidan
Genom en granskning av sidan ser du till att du har en bra grund att stå på från början, och att alla SEO-element finns på plats innan lansering.

När du känner att allt är klart och sidan är redo för produktion kan du ta hjälp en SEO-expert för att göra en grundlig granskning av det tekniska arbetet. Investeringen gör att du slipper problem efter lansering och du undviker att förlora vinster. Men kom bara ihåg att ta hjälp i tid, har hemsidan stora problem med SEO kan lanseringen behöva skjutas upp.

Säkerligen kommer det att finnas små fel som hittas vid en sådan granskning, eller saker du saknar som är bra att ha. Sådant är såklart bra att fixa, men målet med en granskning är helt enkelt att se till så det inte gjorts några fatala missar innan hemsidan går live. När domen fallit får du sedan bestämma ifall felen ska åtgärdas innan lanseringen eller om du kan ta tag i dem så småningom.

viktigt-att-tänka-på-när-du-lanserar-ny-hemsida-gomogroup-1024x384

6) EFTER LANSERINGEN

Kontakta länkande webmasters om länkar
Kör Open Site Explorer för att hitta de 100 URLer som driver mest trafik, och kontakta sedan de som står som webmasters för sidor som länkar till dessa för att be dem uppdatera sina länkar. Även om 301 omdirigeringar kan förmedla det mesta av länkstyrkan är direktlänkningar alltid att föredra.

Acceptera att förändring sker långsamt
Om du gör stora ändringar på flera sidor och URLer kommer det ta ett tag för Google att acceptera dessa och för dig att ta tillbaka de rankningar du haft. Att det går långsamt behöver alltså inte betyda att du gör något fel. Men för säkerhets skull är det ändå smart att göra följande uppföljning.

Håll utkik efter 404 Errors
Undersök hur Google hanterar dina omdirigeringar för att se att de är korrekt implementerade. Om du hittar ett felmeddelande någonstans bör det åtgärdas så fort som möjligt.

Kör en säkerhetskoll för dina viktiga filer
Glömde du att ta bort ”noindex-taggen” från någon sida innan lanseringen? Har du råkat kopiera över en robot.txt-fil med en ”disallow”? Gör en analys av de sidor som får views men inte refererar trafik, och kolla statusen på dina meta noindex-taggar och robot.txt. Du får inte heller glömma att se till att de sidor som ska vara gömda verkligen är det!

Se över dina omdirigeringar
Om du har ett hanterbart antal av omdirigeringar från gamla URLer till nya bör du se över dem alla. Har du ett väldigt stort antal bör du åtminstone se till att de viktigaste sidorna (alltså de URLer som var mest länkade och hade mest inkommande organiska trafik) är korrekt omdirigerade.

Ha en plan B
Om något ändå skulle gå snett är det skönt att veta att man har en plan att falla tillbaka på. Ha en plan B redo så att du kan återgå till din gamla hemsida om du skulle få problem med den nya. En reservplan är mycket bättre än att halta sig framåt för att man inte hade planerat för krishantering.

7) ATT GÖRA OM OCH GÖRA NYTT BEHÖVER INTE HELLER VARA SVÅRT OCH KRÅNGLIGT

Google förstår att uppdateringar och re-design är en del av en hemsidas evolution, och i slutändan vill de att du ska lyckas bra med din omlansering. Båda parter tjänar ju på att ha uppdaterad och relevant information online.

Någon gång kommer man oundvikligen att behöva uppdatera sin hemsida, och trots riskerna bör man ändå göra det. En ny och relevant hemsida har många fler fördelar, de främjar till exempel hemsidans användbarhet och kan hjälpa dig att upprätthålla relevans för ditt varumärke.

Med hjälp av ordentlig organisering, planering och granskning kan man alltså göra övergången snabb, smidig och smärtfri.

Istället kan du fokusera på de fördelar som ju faktiskt fick dig att starta processen från början; förbättrad användarvänlighet, bättre varumärkeshantering, redesign, funktionalitet och slutligen förhoppningsvis också en ökning av den organiska trafiken.