Tillbaka

Digitala Strategier, Pull marketing, SEO | LÄSTID: 2 MINUTER | januari 29, 2015

Öka din synlighet med sökmarknadsföring och marknadsföring på internet

Marknadsföringen på internet och sökmotorer

Ökningen av smarta telefoner och surfplattor har gett internetanvändningen en ordentlig boost. Marknadsföringen på internet och genom sökmotorer har tack vare den ökade internetanvändningen skapat en helt ny syn på marknadsföring som en helhet.

Sökmarknadsföringen, som ibland kallas SEM (Search Engine Marketing), är en metod som används för att leda trafik till webbsidan och få den att synas vid sökning med sökmotorer, både som betalda och obetalda resultat. Betalda resultat, eller sökmotorannonser (SEA), köps genom sökmotorernas online-marknadsföring, medan obetalda, eller organiska, resultat är ett resultat av SEO-baserat arbete. Båda typerna av sökmarknadsföring har som mål att användaren ska se hemsidan som rankas högre.

PSA (Paid Search Advertising) är en typ av sökmarknadsföring som görs på populära sökmotorer. Den mest använda PSA:n är Google AdWords som lägger in annonser i Googles sökresultat som man sedan betalar för per klick. Detta kallas PPC (Pay Per Click). De flesta annonser säljs som PPC men ibland kan de även säljas som CPI (Cost Per Impression) vilket innebär att kostnaden baseras på antal visningar, vanligast är att man utgår ifrån en kostnad per 1 000 visningar av en annons.

Marknadsföring på internet, eller online-marknadsföring som det också kallas, har blivit en allt viktigare verksamhet i takt med att sökmotorer som Google driver sin verksamhet på de nya typerna av marknadsföring. Olika annonser online bidrar till att leda trafik till en hemsida.

Generellt sett kan marknadsföring på internet göras på tre olika sätt:

  1. e-postmarknadsföring
  2. webbmarknadsföring, SEO & SEM
  3. marknadsföring via sociala medier

Marknadsföring via e-post innebär att man skickar meddelanden till utvalda kunder för att marknadsföra varor och tjänster. Webbmarknadsföring omfattar bland annat affiliate marknadsföring, sökmotoroptimering och e-handel. Sociala medier används både för att leda trafik och för att fånga uppmärksamheten hos användare.

Om du precis har kommit igång med en hemsida kommer du ställa dig frågan vilken typ av marknadsföring du ska satsa på, sökmotoroptimering, PPC eller något annat. PPC ger ofta ett bättre resultat på kort sikt medan organisk sökmotoroptimering tar längre tid innan det visar resultat.Det senare är däremot mer kostnadseffektivt och ökar trovärdigheten på ett annat sätt än PPC kan göra.

Det bästa är att göra en analys av läget, identifiera behoven och hitta den rätta balansen mellan de olika metoderna.

Vanliga frågor om sökmarknadsföring

Det finns många aspekter av sökmarknadsföring. Nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna. Kontakta oss om du har några frågor.

Vad innebär sökmarknadsföring?
Sökmarknadsföring, eller Search Engine Marketing (SEM), är marknadsföring på sökmotorer. Den vanligaste formen av sökmarknadsföring är sökmotorannonsering, annonser placeras bland sökresultaten på exempelvis Google mot att man betalar Google för varje klick. När personer genomför en Google-sökning har de ett behov, och beroende på vad de söker på kan man anta att de är olika långt i en köpprocess. Vid vissa sökningar kan man anta att sökaren är nära på att genomföra ett köp, i vilket fall det kan vara väldigt givande att annonsera på dessa sökningar, ibland är det så viktigt att det är värt att betala för det.

När bör jag använda sökmarknadsföring?
SEM är användbart i situationer när ni har anledning att garantera synlighet i ett sökresultat, då annonsplatsen kommer visa länken till er sida oavsett hur bra SEO-ranking sidan annars hade haft. SEO tar tid och resurser, och vissa sökord kan vara i princip omöjliga att “äga” om andra företag investerar mycket i att synas där. SEM är då ett sätt att köpa in sig på den sökmarknaden under en begränsad tid. Detta är speciellt applicerbart för sökord som kan kopplas till hög köpbenägenhet – jämför personer som söker “lastbil” och “köp lastbil begagnat Göteborg”, som försäljare av begagnade lastbilar kan det sistnämnda exemplet vara väldigt lukrativt.

Vad bör jag tänka på vid sökmarknadsföring?
Det finns många saker att beakta vid en SEM-kampanj. Det viktigaste är valet av annonsplats, det är såklart ett måste att köpa annonsering bland resultaten för sökningar relevanta för ditt företag. Utöver detta måste man se till hur många sökord man vill annonsera för – fler innebär bredare upptagningsyta, men det kan vara mer lönsamt att fokusera på de mest relevanta sökningar. SEM-strategin måste alltså anpassas efter budget och sökmarknad. Arbetet slutar inte på sökmotorn, utan en viktig del i sökmotorannonsering är landningssidan besökarna kommer till efter att de klickat på annonsen. Varje besök kostar pengar, så det är viktigt att maximera andelen besök som till slut leder till försäljning för att sökmarknadsföringen ska löna sig.

Om författaren
Gabriel Ghavami
Gabriel Ghavami CEO Jag, Gabriel Ghavami, är VD för GO MO Group och en engagerad förespråkare för generativ AI och dess potential att förnya traditionella B2B-industrier. Med en gedigen erfarenhet inom försäljning, marknadsföring och tillväxtstrategier, är jag passionerat engagerad i att utforska och implementera Gen AI-teknologier som främjar effektivitet och hållbar tillväxt. Är driven av en vision där teknik och mänskliga värden samspelar för att varsamt öppna upp för nya framsteg och möjligheter inom industrin - Tror att människans känslor och moral tillsammans med maskinens snabbhet kan göra våra beslut smartare och snällare.
Kontakta mig
Reza Ghazizadeh Client Success Manager Reza har lång erfarenhet av digital marknadsföring, IT och komplex affärsutveckling. Leder SEO- och Google Ads-projekt för stora som små företag.

Meet the marketer

Upptäck personerna bakom vår framgång i ”Meet the Marketer” – en videoserie där vi intervjuar våra egna talangfulla medarbetare. Lär känna teamet som driver vår innovation och kreativitet på GO MO Group.

Relaterade insikter

Våra insikter om Pull-marknadsföring kommer från hundratals pågående kunduppdrag. Läs om de trenderna inom digital marknadsföring och vilka slutsatser vi kunnat dra från tidigare projekt.