Tillbaka

Nyheter, Seminarium, SEO | LÄSTID: 7 MINUTER | december 18, 2018

Trendspaning: SEO 2018

Detta är en äldre artikel. För nyare insikter och de senaste nyheterna, besök våra insikter

Gabriel_Ghavami_digital-strateg_gomogroup

Jag är ingen infödd ”SEO-are”, men arbetat med avancerad B2B-försäljning och marknadsföring hela mitt liv. För att hamna i bräschen inom SEO så lärde vi av de bästa – vi anlitade helt enkelt kompetens och människor som var mycket smartare än oss själva. Detta gjorde att vi snabbt hamnade i den position vi gjort idag! Vi har lyckats bygga ett ett team på snart 70 personer som på strategisk eller operativ nivå uteslutande arbetar med SEO och Pull-marketing. Själv har jag förmånen att endast 3 år efter att vi penetrerat Pull-marketing och SEO-terrängen arbeta som digital strateg åt några utav landets främsta företag  – och detta på global nivå, som exempel Sveriges absolut största bolag inom verkstads- och marinindustri, en global bjässe inom tung fordonindustri och en annan aktör som är världsdominerande inom återvinningssegmentet.

En annan sak som är enormt viktig att veta innan du läser vidare är att jag hatar begreppet ”SEO” (paradox jag vet). Det är ett begrepp som används högt och lågt och som endast innebär att man tillgodoser sökmotorernas krav – men kunden då? Är det inte vårt arbete som marknadsförare att tillfredsställa våra intressegrupper och möta deras krav? Jag tycker vi ”SEO-are” bör bli kundorienterade, och det på riktigt. Dags att begrava termen SEO och börja tänka inom Customer Experience Optimization och Pull-marketing. Så tänker iallafall jag och vårt bolag när vi arbetar med våra kunder.

Nu är det snart ett nytt år som bjuder på nya möjligheter, dags att fundera på vad vi kan förvänta oss av SEO, Customer Experience Optimization och Pull-marketing under 2018, kärt barn har många namn… Eller hur var det!?

Flera trender som vi sett under 2016 och 2017 kommer att fortsätta växa under 2018. Nedan listar jag fem trender som jag tror stenhårt på och som vi marknadsförare/företagare måste hålla koll på och implementera för kunna vara i framkant även i framtiden!

1) AI och Machine Learning

Alla snackar Artificiell Intelligens (AI), det är en revolution som kommer ändra det mesta och för mig är AI en självklar trend att hålla koll på.

Det är inget nytt att AI och Machine Learning redan har ändrat Googles algoritm och sättet som rankingen för sökmotorer fungerar. Google och andra jättar gör miljardinvesteringar inom AI för att (1) optimera sina tjänster och eliminera ineffektivitet och (2) öka Customer Experience Optimization eller UX som de själva väljer att kalla det.

AI och Machine Learning underlättar sökningar och sättet som sökningar sker på genom att låta användare hitta kontextuella resultat. Med AI går Google från fokus på sökord till fokus på ämnen och kontext. Det här kommer att leda till en mer personlig upplevelse av själva sökningen. Uppkomsten och utvecklingen av röstsökning och digital assistans erbjuder en bra grund för att utveckla artificiell intelligens och belöna SEO-strategier som följer trenderna.

Googles algoritm för djupinlärning (deep-learning), Rankbrain, förutspås att för alltid förändra hur SEO fungerar. Rankbrain ses av vissa inom branschen som ett hot och termen Artificial Intelligence Optimization har varit ett buzzword under 2017. Vi kan under 2018 vänta oss mer förändringar där AI och Machine Learning är en viktig faktor. Google verkar vara fast beslutade att utveckla området vilket indikerar att fler och större innovationer kommer att ske.

Tips: Tänk ”ämne” och inte endast ”sökord”, tänk ”pillar-pages” och inte keyword-mapping på traditionellt sätt. Ta ett möte med din SEO-leverantör och be om att få revidera era sökord och börja fokusera på ”ämnen” och sedan bygga kontext via relevanta ord och meningar.

2) Användarupplevelse, Customer Experience optimization eller UX

Användare, användare och användare! Google är tydliga med att användaren bör vara i fokus och detta talar för att det kommer att bli ännu viktigare med en smidig UX design. Hit vill Google, men idag har algoritmen problem med att riktigt förstå all data på nätet eller framförallt bristen på data på en hemsida. Därför är det krasst så att man idag måste optimera för sökmotorer också, men nu blir användaren allt viktigare.

En bra användarupplevelse ökar naturligtvis chansen för att en besökare på en hemsida stannar längre, Google upptäcker detta och gör att hemsidor med bra UX rankar bättre i sökresultaten. Tänk på er hemsida som en butik, trivs du så stannar du. Man börjar med det självklara. Steg ett i UX-arbetet är att se över hemsidans grundläggande fundament som hastighet, dess läsvänlighet och hur lättnavigerad siten är. Ta en närmre titt på din hemsidas användare och hur de beter sig för att få insikter om vilka förbättringar som behöver genomföras.

Till exempel, om besökarna kommer direkt från Google-sökningar men bara stannar på hemsidan under 30 sekunder betyder det troligtvis att innehållet och användarupplevelsen inte är tillräckligt bra – optimera då din kod och/eller innehåll. Att besökarna lämnar din site (Bounce-rate/avvisningsfrekvens) och inte trivs skadar självklart din ranking för sidan i sökresultaten och i slutändan antalet konverteringar – dålig butik ger mindre försäljning. En annan viktig aspekt är mobilanvändandet. Det känns galet att behöva skriva detta 2018 – men många är fortfarande inte anpassade till nuläget. Mobilanvändandet kommer inte att minska och det blir allt viktigare att anpassa användarupplevelsen av din hemsida för alla typer av enheter.

Relevans och personliga upplevelser kommer att bli viktigare för SEO. Användarupplevelse (UX) är en viktig pusselbit för att driva trafik och skapa mer engagerade besökare. Att få ökad trafik till hemsidan är en viktig faktor men huvudfokus bör ligga på fler konverteringar och ett ökat engagemang från besökarna.

3) Relevanta länkar, back-links och off-page

Under 2017 jag har träffat många kunder som vill ersätta en systematisk, etisk och väl utformad länkstrategi. Istället vill de försöka nå ut till influencers (buzzword of the year) och helt sluta arbeta med SEO-länkar. Detta är helt galet och något jag definitivt avråder. Missförstå mig inte, influencer-marketing och andra kreativa digitala arbeten är kanon i kombination med en strukturerad, etisk och skräddarsydd länkstrategi.

Länkbygge kommer fortsatt vara en enormt viktig faktor att räkna med även i framtiden, det kommer dock bli allt viktigare med en strategi som ger en hög kvalitet på dessa länkar – kvalitét över kvantitet. Det är alltså ingen idé att satsa på en strategi med många länkar av lägre kvalitet, om de inte adderar värde och hjälper dig att öka auktoriteten inom ditt företags specifika niche. Det här betyder inte alltid att de allra bästa länkarna kommer från de mest populära sidorna. Det är fortfarande mycket viktigt med länkar som är av relevans för den bransch som du verkar inom. Även här handlar det om kontext och ämnen – det blir lättare för algoritmen att förstå att du jobbar inom till exempel byggbranschen om du har tillbakalänkningar från källor med hög DA (domain authority) som talar om byggbranschen.

Det är också en bra idé att ha länkar som kommer in från en text eller sidans visuella innehåll då dessa länkar med korrekt anchor-text väger mycket tyngre än en tillbakalänk via samma sida som inte är relevant. Exempelvis om en leverantör har din logotyp inklusive länk på sin hemsida.

En stor del i en framgångsrik länkstrategi för SEO under 2018 kommer handla om relationsbygge genom att skapa värdefulla kontakter som genererar starka länkar från “rätt” typ av hemsidor inom en text, till exempel kan ni gästblogga på era kunders site, eller om ni skickar ett case till en leverantör som publicerar detta på sin site.

Utmaningar inom länk-strategi:

En av utmaningarna för 2018 kommer att vara gästbloggar och hur man integrerar dem i sin länkstrategi utan att skada företagets rykte. I maj 2017 varnade Google hemsidor som lutade sig allt för mycket på länkar från gästbloggar. Under 2018 kan vi vänta oss att Google ytterligare kommer att straffa spamlänkar. Det här gör att det ställs högre krav på en mer diversifierad länkstrategi med backlinks istället för enstaka länkar.

4) Google answerbox tar position noll – Featured snippets och frågeställningar

Featured snippets och frågeställningar är ett enormt effektivt sätt för att positionera sig som nummer noll bland sökresultaten. För att få en featured snippet i toppen av sökresultaten behöver man se till ett antal faktorer som skiljer sig från de traditionella metoderna för att nå till toppen av Google.

Google visar featured snippets i cirka en tredjedel av alla sökningar. Det tydliggör behovet av en strategi för att optimera innehållet av din hemsida för att möta Googles krav för dessa. Grafer och tabeller är bra verktyg att använda, det är också en bra strategi att skapa en lista med vanliga frågor och svar som gör det lättare för Googles crawlers att hitta rätt innehåll som visas som en featured snippet.

pull-marketing-stockholm-goteborg

Ett liknande sätt att hamna i toppen av sökresultaten är att skapa innehåll som fungerar som snabbsvar eller quick answers i Google Answer Box (bilden ovan). Google Answer Box är en förbättrad typ av featured snippet som svarar på en specifik fråga. Vanligtvis innehåller den här typen av innehåll en fråga som tex “hur gör jag _____?” Googles ambition är att du som söker ska vara så få klick som möjligt från det optimala svaret på din fråga. Lyckas man med att äga en fråga i Answer Box kan man förvänta sig en ökad click through rate (CTR), vår egna statistik visar en ökning med upp till 50%. Detta visar vikten av att förstå sökbeteenden och hur man optimerar sitt innehåll för att vara med i Answer Box. Alltså, en strategi för Answer Box kan öka både din hemsidas auktoritet och antalet konverteringar.

5) Visuella sökningar

Visuella sökningar är ett intressant område och kombinationen av teknisk innovation och användarupplevelse kan revolutionera hur vi använder sökmotorer. Internet blir mer visuellt fokuserat och det finns stora möjligheter i att utforska kraften i visuella sökningar. Teknikjättarna Google, Pinterest och Bing har redan investerat i att utveckla kraftfulla sökmotorer för visuella sökningar i ett försök att kapitalisera på denna nya trend.

pull-marketing-sverige-gomogroup

En SEO-strategi under 2018 kommer att behöva ta hänsyn till sättet som vi konsumerar visuellt innehåll och hur sökmotorer går bortom enbart text för att utforska nya sökvanor. I takt med att det visuella blir av högre kvalitet går det att skapa ett högre engagemang från besökaren. Neuroforskning och innovationer gör att det skapas möjligheter på en intressant marknad med hög konkurrens. Se till så att ni eller er SEO-leverantör producerar visuellt innehåll som ni sedan på ett systematiskt sätt marknadsför och därmed genererar värdefulla och relevanta tillbakalänkningar.

 Slutord: SEO under 2018

Tekniken bleknar och hantverket tar över, algoritmen bli smartare genom AI och kunden står i centrum. 2018 ser ut att bli ett enormt spännande år för SEO, Customer Experience Optimization och Pull-marketing. Traditionella tekniker är fortfarande effektiva, men din strategi blir avgörande och spelplanen kommer att förändras.

Kontakta oss för mer info!

Om författaren
Gabriel Ghavami
Gabriel Ghavami CEO Jag, Gabriel Ghavami, är VD för GO MO Group och en engagerad förespråkare för generativ AI och dess potential att förnya traditionella B2B-industrier. Med en gedigen erfarenhet inom försäljning, marknadsföring och tillväxtstrategier, är jag passionerat engagerad i att utforska och implementera Gen AI-teknologier som främjar effektivitet och hållbar tillväxt. Är driven av en vision där teknik och mänskliga värden samspelar för att varsamt öppna upp för nya framsteg och möjligheter inom industrin - Tror att människans känslor och moral tillsammans med maskinens snabbhet kan göra våra beslut smartare och snällare.
Kontakta mig
Henrik Anderberg Chief Client Officer Vår ambition är att driva utvecklingen av B2B-marknadsföring. Uppnå er fulla potential och stå som vinnare i framtidens marknad.

Meet the marketer

Upptäck personerna bakom vår framgång i ”Meet the Marketer” – en videoserie där vi intervjuar våra egna talangfulla medarbetare. Lär känna teamet som driver vår innovation och kreativitet på GO MO Group.

Relaterade insikter

Våra insikter om Pull-marknadsföring kommer från hundratals pågående kunduppdrag. Läs om de trenderna inom digital marknadsföring och vilka slutsatser vi kunnat dra från tidigare projekt.