Tillbaka

Pull marketing, Seminarium, SEO | LÄSTID: 4 MINUTER | mars 23, 2022

Utnyttja Googles data för att vinna – den verkliga effekten av B2B SEO

“Tänk om vi hade haft fördelen av att använda samma data som Google har samlat under de senaste 20+ åren för att lösa sina problem”

Att skapa en användarvänlig och användbar kundupplevelse ger av höga rankingar på Google som en bieffekt. Att “ranka” och driva trafik är däremot inte ett slutmål i sig, målet är snarare hur marknadsföringsaktiviteterna påverkar företagets resultat.

Ovanstående var diskussionsämnet för GO MO Groups VD, Gabriel Ghavami, som var inbjuden som expertföreläsare på ett internationellt Fortune 500-företags interna kommunikationskonferens. Webbinariet ägde rum i slutet av september 2021 och var ett initiativ från värdföretagets Executive Vice President Group Communication.

Internal Worldwide Communications Conference | GO MO Group

Tidig höst – en hektisk tid för marknadsförare

Webbseminariet med Fortune 500-företaget var bara en av tre föreläsningar som Gabriel höll under samma vecka. För att ytterligare sprida insikterna från veckans webbseminarier satte sig GO MOs marknadsföringskoordinator Timothy ner med Gabriel för att diskutera de senaste synpunkterna på marknadsföring.

Tonen sattes genom att konstatera att vi är mitt uppe i vad som kommer att bli det största skiftet inom kommunikation och köpbetende i historien och en förändring i hur företagens kommunikation kommer att se ut om 20–30 år. “Det finns en ny B2B köpare i det ‘nya’ normala. Hon är yngre. Hon är digitalt engagerad och hon genomför största delen av köpresan online – företag måste anpassa sig efter denna förändring.”

Inom digital marknadsföring, vad är “bäst”?

Under webbseminariet fick Gabriel frågan om att ge sin personliga åsikt om “vad som är ‘bäst’”

“Det är när ALLA interaktioner med dig upplevs värdefulla, användbara (lätt att applicera) och trevliga (emotionellt engagerande). Detta händer bara när företagen sätter kundupplevelsen som deras högsta prioritet.”

Syftet med webbinariet var att skapa en vision och att visa vad företag kan göra nu för att bli framtidens pionjärer inom marknadsföring. Övertygad om att data är grunden för all framtida marknadsföring konstaterade Gabriel att företag kan använda Googles samlade data till sin egen fördel. Detta genom att använda tankesättet som krävs för strukturering av SEO-innehållet på sina egna digitala plattformar.

Att tillämpa Googles insikter på all kommunikation och marknadsföring

Googles främsta mål med Google Search är att leverera den mest relevanta och pålitliga informationen för de miljarder sökningar som görs på sökmotorn. För att lyckas med detta har Google investerat tungt i att hitta de viktigaste faktorerna som utgör grunden i en bra användarupplevelse online. De har blivit bättre på att identifiera vilka indikatorer som tyder på en hemsidas expertis, auktoritet, och pålitlighet.

Med SEO-expertis har man möjlighet att gå bortom enbart SEO och även anpassa andra rutiner och processer efter det mindset som får SEO att fungera. Problemet är att många företag inte lyckats sprida insikterna från SEO (och därmed Googles riktlinjer) till andra marknadsföringsaktiviteter. Att vinna och vara “bäst” på SEO handlar mindre om de praktiska detaljerna och mer om att alltid sätta användarna först. Slutmålet för all marknadsföring handlar alltså inte bara om ranking eller att driva trafik, prestationerna måste mätas i företagets påverkan.

“…Optimeringstaktikerna som används för att ranka organiskt på sökmotorer (SEO) baseras på samma data som Google har samlat under de senaste 20 åren för att lösa deras problem. Om Google informerar vad deras algoritm prioriterar efter att ha samlat in data från miljarder och biljoner sökningar – vilka är vi att argumentera mot deras slutsater?”

–Utdrag från webbinariet

“The How” i korthet

Marknadsför bra användarupplevelser så vinner du. SEO-baserad kommunikation är inte reklam utan handlar om att erbjuda upplevelser och kommunikation på kundens villkor. Googles främsta filosofi är att “fokusera på användaren så följer allt annat”. Detta gäller alla Googles produkter och tjänster och har långtgående konsekvenser för både SEO och kommunikationsstrategier.

Anpassa dig till Google genom att tänka som Google

Bättre sidor får bättre placering bland sökresultaten. Google erbjuder ingen djupgående inblick i funktionaliteten hos PageRank, deras algoritm fungerar för att rangordna sökresultat (i vardagsspråk kallas den bara “Algoritmen”). Däremot finns generella riktlinjer och vi ser att en konsekvent trend i PageRank är att faktorer relaterade till en bättre användarupplevelse prioriteras av algoritmen.

Tänk på det, Google har formeln

Sammanfattning

Du kan dra nytta av datan som Google har samlat under de senaste 20 + åren genom att införa ett SEO-tänk i alla aktiviteter och använda detta som en grund i all kommunikation. Detta gör inte bara att ditt innehåll är “utifrån-in” utan engagerar och skapar affärsvärde utöver vad traditionell kommunikation och marknadsföring har kunnat uppnå. Samtidigt blir datan den centrala aspekten av din “nya” datadrivna kommunikationsprocess.

Vi hoppas att denna texten har inspirerat dig och gett din insikter som stärker och förbättrar din kommunikation. Om du vill diskutera ovanstående, boka in en föreläsning eller poke a hole i det som vi pratat om, hör gärna av dig så bokar vi in ett möte.

Om författaren
Timothy Larsson Segmented Leads Specialist Arbetar med GO MOs kommunikation och varumärke sedan 2020. Har ett stort intresse av digitalisering och marknadsföring av industriföretag. MSc i Marketing & Consumption från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.
Kontakta mig
Gabriel Ghavami CEO, Founder Vår ambition är att driva utvecklingen av B2B-marknadsföring. Uppnå er fulla potential och stå som vinnare i framtidens marknad.

Meet the marketer

Upptäck personerna bakom vår framgång i ”Meet the Marketer” – en videoserie där vi intervjuar våra egna talangfulla medarbetare. Lär känna teamet som driver vår innovation och kreativitet på GO MO Group.

Relaterade insikter

Våra insikter om Pull-marknadsföring kommer från hundratals pågående kunduppdrag. Läs om de trenderna inom digital marknadsföring och vilka slutsatser vi kunnat dra från tidigare projekt.