Bra marknadsförare låter kunden äga dialogen | Pull-marketing och SEO är här för att stanna

SEO-bolag-pull-marketing i stockholm

Bruset är enormt, du stressar kunden genom att pusha – låt kunderna komma till dig

Pull marketing innebär att du adderar ett värde till dina intressegrupper genom att besvara frågor och utmaningar. Ta reda på vilka frågor dina intressegrupper ställer och förbered svaren. Viktigast av allt, svaren måste vara tillgänglig när behovet uppstår, snarare än att skapa behovet i sig.

En rapport från Accenture visar att 94% av samtliga B2B-köpprocesser startar on-line, 87% av dessa köpprocesser sker via Google där generellt 80% väljer att klicka på det förtjänade sökresultatet, till skillnad från 20% som klickar på det köpta innehållet, dvs annonserna längst upp. Statistik visar också att när vi konsumenter gör research så är det endast 10% av oss som klickar på annonserna högst upp – vi vill inte basera vår research på annonser. Med dessa siffror i åtanke är det omöjligt att bortse från vilken enorm potential sökordsmarknadsföring har. Att vara högst upp på Googles ranking och samtidigt erbjuda ett relevant innehåll är vad alla B2B-företag borde sträva efter för att öka sin försäljning. Det är inte längre viktigt att skrika högst. Det viktiga är säga rätt saker.

Trenden är tydlig, det blir allt mindre effektivt att pressa en potentiell kund, eller någon annan intressegrupp, med push marketing. Tonläget skruvas upp högre och högre samtidigt som kunden tappat intresset och inte orkar lyssna. Lösningen är inte att ytterligare skruva upp volymen och jaga kalla leads. Lösningen heter istället pull-marketing. Men låt oss återkomma till pull-marketing senare och istället gräva djupare i dilemmat med traditionell push marketing.

Dilemman med Push marketing och ”kall” försäljning

Verkligheten för varje traditionell och analog marknadsföringskampanj (som telemarketing) är att vi knackar på 100 dörrar och endast få 3 svar. Detta är ytterst vanligt inom push marketing, du har 3 potentiella kunder och 97 som tycker att ditt varumärke pressat och pushat dem. Dilemmat är helt enkelt att man skjuter för brett och allt för ofta är det inte relevant. Tänk efter hur ofta du får en förfrågan från försäljare som vill att du ska köpa något som du inte alls har något intresse av. Hur ofta får du inte nyhetsbrev och digitala annonser som åker raka vägen ner i skräpposten och sorteras bort i det mediala bruset som ständigt omger oss. Antingen för att produkten inte är något som du är intresserad av eller så ringer försäljaren mitt i ett möte eller i en annan illa vald situation. Det är bara några få procent, några få gånger av hundratals som rätt kund ser en annons eller nås vid exakt rätt tillfälle. Det är naturligtvis mycket mer kostsamt att skapa ett behov, jämfört med att göra affärer med ett befintligt behov (eller lågt-hängande-frukter som vi gillar att kalla det i affärsvärlden)!

Sälj och marknadsföring är inte i balans idag. Framförallt för företag där stora resurser läggs på B2B försäljning och att hitta B2B leads även om det som tidigare konstaterat är oerhört svårt för dem att lyckas träffa rätt kund vid rätt tidpunkt. Resurserna är således inte korrekt allokerade sett till effekten.

Hållbar och modern Pull-marketing och SEO är den ultimata säljavdelningen hos alla B2B-bolag

Driver du ett B2B bolag som erbjuder en tjänst eller produkt som har en etablerad efterfrågan? Då skall du sluta upp med att köpa halv-sidor i dagspress eller ha den största montern på mässan. Du skall börja göra affärer med det befintliga behovet, som enligt statistik (data) finns online och på Google. Närmare bestämt så är 94% av just dina intressegrupper online och gör sin research, allt talar för att du är en av dessa.

Det är inte hållbart för B2B-företag att sluta sälja eller jaga fler leads. Det som efterfrågas är en balans. Vad är leads värt jämfört med en köpare som hittar ditt företag på egen hand och som är långt fram i sin köpprocess? Som köpprocessen ser ut just nu så bör den centrala vikten ligga vid att skapa värde i alla delar av köpresan. Att skapa ett värde innebär att man förser kunden med rätt information och ger dem möjligheten att fatta rätt köpbeslutet på egen hand. Det gör man genom pull marketing, SEO och slutligen en rådgivande försäljning.

Istället för att fråga dig själv hur du säljer till kunderna bör du fråga dig själv hur du får kunderna att köpa. Våga vara kundcentrerad! På riktigt.

Kontakta oss för mer information om Pull-marketing och SEO: seo@gomogroup.com 

Direkt kontakt: Gabriel Ghavami gg@gomogroup.com

 

 

mm

Fifteen years of experience in free enterprises from NYC, Copenhagen and Gothenburg/Stockholm. Dreaming of building the most awesome Digital B2B Agency in the world. Business degree in marketing from Hawaii Pacific University (HPU).